Cameco: A vezető nyugati urántermelő és nukleáris fűtőelem gyártó vállalat

2024.07.25. 12:35 • Erste Ötletgyár Mini

Összefoglaló táblázat (Bloomberg, konszenzusos várakozás)

Forrás: Bloomberg

Befektetési sztori

A társaság évente 30 millió font uránkoncentrátumot termel és mintegy 485 millió font bizonyított és valószínűsített urántartalékkal rendelkezik. A működő bányák Kanadában találhatók (Cigar Lake, McArthur River, Key Lake), emellett három olyan bányája is van a társaságnak az Egyesült Államokban (Rabbit Lake, Crow Butte, Smith Ranch-Highland), ahol az elmúlt évek alacsony uránérc ára miatt hagytak fel a termeléssel. A Cameco három további helyszínen: Millennium (Kanada, Athabasca medence), Yeelirrie és Kintyre (Ausztrália) rendelkezik lelőhelyekkel, illetve 650 ezer hektáron végez kutatást, főleg Kanadában. Emellett kisebbségi tulajdonos (40%) a kazah Inkai nevű termelő vállalatban. A bányát a kazah állam tulajdonában lévő Kazatomprom működteti. A meglévő bányákból az uránt az ún. in-situ feltárási módszerrel termeli ki a Cameco, ami az egyik legolcsóbb módszer az iparágban, a Cameco kanadai bányái világszinten is a legolcsóbbak közé tartoznak a kazah mezők után.

A Cameco nukleáris fűtőelem gyártási szolgáltatásokat is nyújt a nukleáris iparnak. A kanadai Blind River urán finomítást, a Port Hope konverziós szolgáltatást, a Port Hope és a Cobourg pedig nukleáris fűtőelem rudak gyártását végzi Candu típusú reaktorok számára. Ezekben a leányvállalatokban 100%-os tulajdonos a Cameco. A Candu egy speciális nyomott és nehézvizes reaktor típus; 449 van a világban és 53 épült 2019-es adatok alapján.

A Cameco a legmagasabb tudásszintet képviseli az iparágban. A nukleáris fűtőelemek iránti kereslet növekedése jelentős ugrást hozhat a termelésben, a három felfüggesztett amerikai bánya a magasabb uránérc ár mellett újranyitható, a kiegészítő szolgáltatások terén pedig világpiaci vezető a Cameco. A cég érdeklődik a dúsítási szolgáltatások iránt is. Az Egyesült Államok kormányának 2,9 milliárd dolláros beruházás ösztönző programja felkeltheti a Cameco érdeklődését is, hiszen a dúsítás szerves része a nukleáris fűtőelem szolgáltatásnak. A társaság jelentős kutatást és tesztelést végez a harmadik generációs lézeres dúsítási technológiában, ami egy sokkal költséghatékonyabb eljárást jelenthet a hagyományos centrifugális eljáráshoz képest.

A Cameco a következő öt év várható urántermelésének több mint 70%-át már eladta a 2024 március 31-i állapot szerint. A cég összesen 205 millió font uránt és 75 ezer tonna UF6-ot adott el előre (az UF6 a U235 dúsítására használt félkész termék).

Menedzsment

A társaságnak tapasztalt menedzsmentje van. Tim Gitzel vezérigazgató 13 éve vezeti a Cameco-t, és 30 éve tevékenykedik az uránbányászati iparban. Grant Isaac pénzügyi igazgató is már 13 éve dolgozik a Cameco kötelékében.

Pénzügyi háttér

A Cameco 2,4x nettó adósság/EBITDA mutatóval rendelkezett a 2023-as adatok alapján, miközben az eladósodottsági mutatója (net gearing) mindössze 7% volt, ami egy kényelmes pozíció, tekintettel az évi 30 millió font bányászott urán mennyiségére.

Lelőhely és kitettség

A termelés a három nagy kanadai bányában történik, amelyek az Athabasca medencében találhatók. Ezekben többségi tulajdonos a vállalat. A Cigar Lake évi 18 millió font uránérc bányászatát teszi lehetővé (Cameco részesedés), míg a McArthur River és a Key Lake összesen 25 millió font kitermelést biztosít. Ezek a világ legnagyobb, magas érctartalmú bányáinak számítanak, a Cigar Lake 17,03%-os érctartalommal a világelső, de McArthur River/Key Lake bányák 6,72%-os mértéke is magasnak számít. A kazak Inkai 10,4 millió font termelést biztosít a Cameco-nak évente, a közös vállalat 60%-a a Kazatompromé, Kazahsztán vezető uránipari társaságáé. A vállalatnak további felfüggesztett bányái vannak az Egyesült Államokban, emellett feltárásokat/bánya fejlesztéseket végez Kanadában és Ausztráliában – ezek inkább másodrendű (Tier-2) lelőhelynek számítanak.

Részvényesek

A társaság privát befektetők kezében van, jelenleg 15,5%-ot befektetési alapok, 70,7%-ot nyilvános társaságok és egyéni befektetők birtokolnak. A bennfentes (menedzsment) tulajdonosok aránya 0,52%.

Főbb kockázatok

A Cameco elsősorban az uránérc határidős áralakulására érzékeny, termelésének 70%-át öt évre előre eladta a cég. Ez a jövőbeli határidős árakon történik. Emellett a vállalat a nukleáris ipar általános helyzetétől is függ a Westinghouse befektetésen keresztül. A kazah Inkai részesedésen keresztül Észak-Amerikán kívüli földrajzi kitettsége is van a társaságnak. A Cameco a nukleáris iparon belül alacsonyabb kockázatú vállalatnak számít a magas kitermelési hányad miatt, de ez az alacsonyabb kockázat a magas árazáson keresztül is tükröződik. A vállalat jelenleg 57x-es 2024-es és 31x 2025-ös P/E rátán forog.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás