Rotáció

2024.07.26. 12:35 • Erste Kommentár

Tegnap tovább folytatódott a rotáció az amerikai részvénypiacokon. A kis részvényeket tömörítő Russell 2000 1,3 százalékkal, míg az inkább hagyományos részvényeket tartalmazó Dow Jones 0,2 százalékkal emelkedett. Ezzel szemben az S&P500 és a Nasdaq rendre 0,5 és 0,9 százalék csökkenést tudott összehozni.

A tegnapi akcióval a Russell 2000 a legnagyobb 12 napos felülteljesítését mutatta be az S&P500 fölött, amely 12,7 százalékra sikeredett! A piaci szereplők alapvetően továbbra is a rotáció folytatódását várják, amelyek az olaj, pénzügyi szektort és más hagyományos iparágak részvényeit segíthetik a kisebb kapitalizációjú részvények mellett. Annak ellenére is, hogy Kamala Harris megválasztási esélyei folyamatosan emelkednek. Ezen a héten 36 százalék fölé emelkedett az elnökké válásának valószínűsége, míg Trump-é 57 százalékra csökkent a korábbin 65 százalékról.

Mindeközben az elmúlt napokban tovább csökkent a 10 és 2 éves hozam közötti rés, de továbbra is a negatív tartományban tartózkodik. Ugyankkor a statisztika, vagy historikus adatok szerint (lásd alábbi ábra) nem jelenti azt, hogy elkerültük a recessziót, de azért mégis csak abba az irányba mutat, hogy normalizálódhatnak a gazdasági kilátások. Különben mostanra az amerikai gazdasági recessziónak a valószínűsége a Bloomberg gyűjtésé szerint 29 százalékra csökkent.

Az amerikai 10 és 2 éves hozamkülönbség és annak korrelációja a recessziós periódusokkal

Forrás: Bloomberg, Erste   

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás