Lassult tavaly a globális élelmiszer-áremelkedés
FAO Index
Annak ellenére, hogy 2024 nagy részében folyamatos havi emelkedés következett be - elsősorban a tej-, hús- és növényiolaj-árak miatt - a FAO élelmiszerár-indexe 2024-ben összességében a 2023-as szint alatt maradt. Vagyis kisebb mértékben emelkedett, mint egy évvel korábban.
Forrás: fao.org
A FAO élelmiszerár-indexe 2024 decemberében 127,0 ponton állt, ami 0,6 ponttal (0,5 %-kal) alacsonyabb a novemberi szintnél, mivel a cukor, a tejtermékek, a növényi olajok és a gabonafélék árindexének csökkenése bőven ellensúlyozta a hús áremelkedését. Az index 8,0 ponttal (6,7%-kal) haladta meg az egy évvel ezelőtti megfelelő szintet, mégis 33,2 ponttal (20,7%-kal) maradt el a 2022 márciusában elért csúcstól. 2024 egészét tekintve az index 122,0 pontot ért el, 2,6 ponttal (2,1%-kal) volt alacsonyabb a 2023-as átlagértéknél.
A részindexek a következőképpen alakultak:
Gabonaárindex: decemberben átlagosan 111,3 pont volt, alig változott novemberhez képest, és 11,5 ponttal (9,3%-kal) alacsonyabb az egy évvel korábbi szintnél. A búza exportárai decemberben összességében stabilak maradtak. A visszafogott nemzetközi kereslet és az argentin és ausztráliai betakarításokból származó magasabb szezonális kínálat lefelé irányuló nyomását ellensúlyozta az Orosz Föderáció rossz téli terméskörülményeiből eredő felfelé irányuló nyomást. A kukorica világpiaci ára kismértékben emelkedett, amit az exporteladások növekedése és az USA szűkülő kínálata, valamint az ukrán áru iránti erős kereslet támogatott. Az egyéb gabonák közül az árpa világpiaci ára nőtt, míg a ciroké csökkent. Összességében tavaly 113,5 pont volt, ami 17,4 ponttal (13,3%-kal) alacsonyabb a 2023-as szinthez képest. Főleg az olcsóbb búza okán.
Növényiolaj-árindex: decemberben átlagosan 163,3 pont volt, ami 0,9 ponttal (0,5%-kal) alacsonyabb az előző hónaphoz képest, de még mindig 33,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél. Az index marginális csökkenése főként a szója, a repce és a napraforgóolaj alacsonyabb árát tükrözte, ami bőven ellensúlyozta a pálmaolaj kissé magasabb árait. Decemberben a nemzetközi pálmaolaj-jegyzések átlagosan 2,0 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, nagyrészt a vezető délkelet-ázsiai termelő országok elhúzódó szűkös kínálatának köszönhetően. Ezzel szemben a szójaolaj világpiaci ára mérsékelten csökkent, amit a bőséges globális kínálat és az USA gyengébb kereslete támaszt alá. Eközben a repce- és napraforgóolaj világpiaci ára is csökkent a kereslet csökkenése miatt. 2024 egészét tekintve az index 138,2 ponton állt, ami 11,9 ponttal, azaz 9,4 százalékkal magasabb 2023-hoz képest (a szűkülő globális kínálat okán).
Húsárindex: decemberben átlagosan 119,0 pont volt, ami 0,5 ponttal (0,4%-kal) magasabb novemberhez képest, és három hónapnyi folyamatos csökkenés után fellendülést jelent. Ezen a szinten az index 7,9 ponttal (7,1%-kal) haladta meg az egy évvel ezelőtti értéket. A növekedést elsősorban a szarvasmarhahús drágulása okozta, amely az erős globális keresletnek és a főbb exportáló országok feldolgozóüzemeinek rutinszerű év végi karbantartási leállásai miatti termelési korlátoknak tudható be. Hasonlóképpen emelkedett a juhhús nemzetközi ára, ugyanis Ausztráliában csökkent a vágási lehetőség a közelmúltbeli esőzések miatt javuló legelőviszonyokat követően, ami ösztönözte az állatállomány nagyobb mértékű megtartását, valamint a tartós globális keresletet. Ezzel szemben a sertéshús ára csökkent, amit a vártnál gyengébb fogyasztói kereslet támogatott az Európai Unióban és Kínában. Eközben a baromfihús ára enyhén csökkent a Brazíliából származó bőséges exportkínálat miatt. 2024 egészében az index átlagosan 117,2 pont volt, ami 3,1 ponttal (2,7%-kal) magasabb 2023-hoz képest.
Tejtermékár-index: decemberben átlagosan 138,9 pont volt, ami 1,0 pontos (0,7%-os) csökkenést jelent novemberhez képest, ami hét egymást követő hónap emelkedése után az első csökkenést jelenti, de 20,2 ponttal (17,0%-kal) meghaladta az egy évvel korábbi megfelelő szintet. A vaj nemzetközi jegyzései mutatták a legnagyobb csökkenést, véget vetve egy tizennégy hónapos folyamatos növekedési sorozatnak, amely a visszafogott globális kereslet és a felhalmozott készletek miatt következett be. Hasonlóképpen a sajt és a sovány tejpor világpiaci ára is csökkent, amit a gyengébb nemzetközi kereslet okozott. Ezzel szemben a teljes tejpor nemzetközi jegyzései megugrottak, amit alátámasztottak az óceániai áremelkedések, amelyek a szilárd globális keresletből erednek, különösen Ázsiában, valamint a szezonálisan alacsony tejtermelés miatt szűkülő nyugat-európai készletekkel. 2024 egészében az index átlagosan 129,6 pont volt, ami 5,8 ponttal (4,7%-kal) magasabb a 2023-as értéknél.
Cukorárindex: decemberben átlagosan 120,0 pont volt, ami 6,4 pontos (5,1%-os) csökkenést jelent novemberhez képest, ami a második egymást követő havi csökkenést jelzi, és 14,2 ponttal (10,6%-kal) áll a 2023. decemberi érték alatt. A cukor világpiaci árának csökkenését a vártnál nagyobb brazil cukortermelés okozta november második felében és a brazil reál gyengülése az amerikai dollárral szemben. Emellett a cukornád világpiaci árának csökkenéséhez hozzájárult a cukornád 2025 áprilisától történő betakarításának javuló kilátásai Brazíliában, valamint a folyamatban lévő zúzási szezon Indiában és Thaiföldön, ahol a malmok teljes mértékben működnek. 2024 egészét tekintve az index átlagosan 125,8 pont volt, ami 19,2 pontos (13,2%-os) csökkenést jelent 2023-hoz képest.
Ebben az évben - a globális élelmiszer árindex szintjén - az emelkedés folytatódó lassulására számítok. Várakozásaim szerint, nálunk is tovább emelkednek az élelmiszerárak idén. Mértékét tekintve a tavalyi arányokkal számolok.
A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.
Címlapkép: Shutterstock Inc.