Emelkedő pályára állt az olaj - Erste Fókusz

2016.08.09. 15:28 • Erste Ötletgyár Maxi

Napokkal ezelőtt rally kezdődött a kőolajban. Az árfolyam 39,2 dollárról fordult pozitív irányba, és az emelkedést két hónapig tartó mélyrepülés előzte meg. Június első felében még 51,5 dollár felett járt az árfolyam, a múlt héten pedig már a 200 napos mozgóátlag alá esett és április óta nem látott minimumra süllyedt a kurzus.

Itt megérkezett a fordulat és a múlt hét eleje óta látványosan emelkedik az árfolyam. Az MACD indikátor is a napokban adott vételi jelzést. Tegnap a csökkenő trendcsatorna felső élét és a 20 napos mozgóátlagot tesztelte az árfolyam, az akadály áttörésével pedig a 44,5 dolláros ellenállás a következő célpont ahol a 20 napos mozgóátlag is húzódik. Ez nem nevezhető komolyabb ellenállásnak, erős szint az 50-51,5 dolláros zónában húzódik, ezért célárfolyamnak is 50 dollár környékét jelöljük meg. Stop-loss megbízást a 200 napos mozgóátlag alá tehetjük 40,5 dollárhoz.

Komoly short állomány épült az olajban

A határidős eladási kontraktusok száma az utóbbi hetekben meredeken emelkedett, és elérte a 0,295 millió darabot. A lenti grafikonon látható, hogy jelenleg már elég magas ez az állomány és a hirtelen short zárások pedig felfelé hajthatják az árakat, hasonlóan magasan csak idén januárban volt az elmúlt években, és akkor az olaj árfolyama lokális mélyponton volt.

Az olaj árfolyama (pirossal) és a short állomány alakulása (kékkel)

forrás: Bloomberg

Informális ülést tarthat az OPEC

A tegnapi nap fő hajtóereje az a szóbeszéd volt, miszerint hamarosan informális OPEC ülés lehet, ahol ismét a kínálat csökkentése lehet a téma. A találkozóra szeptember végén kerülhet sor, egyébként nem ez az első alkalom, hogy a szervezet azt ígéri, hogy a piac stabilizálásáról folytat tárgyalásokat. A legutóbbi dohai egyeztetésen nem sikerült a kitermelési szintek befagyasztásáról megállapodni.

Mohammed Saleh Abdulla Al Sada az OPEC elnöke arról is beszélt, hogy a következő negyedévekben tovább emelkedhet az olaj iránti kereslet. A nyár elején a bővülő olajkínálat (túlkínálat a finomított termékekből), romló finomítói marzsok és a Brexit is hozzájárult az eséshez.

A kínálati oldal

A kínálati oldal szempontjából érdemes Nigériát és Líbiát megemlíteni. Az előbbi országban számos fegyveres támadás volt olajipari létesítmények ellen, így a termelés is látványosan visszaesett. A felkelőkkel jelenleg tárgyal a kormány, de így is kicsi a valószínűsége hogy rövidtávon rendeződjön a termeléskiesés.

Líbia kapcsán sem várható komolyabb felfutás a közeljövőben. Korábban 1,6 millió hordónyi kitermelési kapacitása volt az országnak naponta, a Citi szerint pedig a jelenlegi helyzet alapján napi 320 ezres kitermelés a reális kapacitás, de a politikai helyzet miatt ez is kétséges.

Az Egyesült Államok olajkitermelése több mint egy éve stabil csökkenést mutat. A 9,6 millió hordós csúcsról 8,6 millió hordóra esett vissza a napi olajkitermelés. A Baker Hughes jelentése alapján a fúrófejek száma nőtt az elmúlt hetekben, viszont a tengerentúli kitermelés alakulásában ez csak hónapokkal később fog lecsapódni.

A tengerentúli olajkitermelés alakulása az elmúlt években

forrás: Bloomberg

Határidős lejáratok

Az elmúlt hónapokban a kőolaj spot illetve a határidős árfolyamának különbsége ismét egyre nagyobb lett, vagyis az olaj határidős görbéje egyre meredekebbé vált. Például a 2017 augusztusi lejárat és a spot árfolyam között jelenleg 5,3 dollár a különbség. Ezt a jelenséget contangónak nevezzük és egyfelől az árak emelkedésére utal, másrészt hosszabbtávon ez veszteséget jelent a befektetőknek. Az alábbi ábra felső részében a spot árfolyam és a jövő augusztusi lejárat különbsége látható. Az olaj év eleji mélypontjánál volt a legnagyobb a spread, és a júniusi mélypont alkalmával 2 dollárra szűkült 12 dollárról, és jelenleg az árfolyam emelkedésével ismét egyre nagyobb a spread.

A kőolaj spot árfolyama és a 2017 augusztusi lejárat különbsége

forrás: Bloomberg

Szezonalitás

Az olaj piacán tapasztalható szezonalitást mutatja az alábbi ábra, ami alapján elmondható, hogy átlagban (15 alkalomból 10-szer) január elejéhez képest decemberben feljebb zárt az olaj árfolyama, és az emelkedés csúcspontja nyár közepére esik. Ez alapján pedig még a következő egy-két hónapban is folytatódhat a kőolaj emelkedése.

Átlagos eltérés az elmúlt 15 év alapján

forrás: Bloomberg, Erste

 

 

 

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás