BASF: A kitörés további utat nyitott az emelkedés előtt- Erste Fókusz

2016.08.16. 15:29 • Erste Ötletgyár Maxi

Emelkedő olajárfolyam, és kedvezően alakuló vegyipari árrések lehetnek az árfolyam emelkedésének fő hajtóerői. Több hónapos csúcsra emelkedett a napokban a BASF, így a 79,2 eurós lokális csúcsig már nem látható komoly akadály a papírban.

 

A BASF egy éven keresztül egy csökkenő trendcsatornában mozgott. Az árfolyam vesszőfutása februárban ért véget, és azóta emelkedő pályán mozog a kurzus, bár az utóbbi hónapokban már inkább oldalazás látható. A csökkenő trendcsatornát áprilisban törte át az árfolyam, és egy emelkedő trend alakult ki a grafikonon, amely egy újabb kitöréssel nyerhetne megerősítést. A 72,5 eurós ellenállást is sikerrel törte át a napokban a kurzus, így a 79,2 eurós lokális csúcspontot célozhatja meg az árfolyam.

A 72,5 eurós ellenállás felett megnyílt az út a további emelkedés előtt, ezért érdemes vételi pozíciókat nyitni. Célárfolyamnak a következő ellenállást érdemes megjelölni, amelyet a 79,2 eurós maximum jelenti. A stop-loss megbízást a 69,66-69,84 euró közötti rés alá 69,5 euróra érdemes elhelyeznünk.

Az autóipar és vegyipar a vállalat fő húzóerői

A BASF a világ vezető vegyipari vállalata. Rendkívül széles termékpalettával rendelkezik a társaság, olajkitermelés mellett, növényvédő szerek fejlesztésével is foglalkozik. A műanyaggyártás és poliuretán rendszerek területén a világ vezető cégei közé tartozik. Az autóipar egy kulcsterület a társaság számára a növekedés szempontjából, az árbevétel 14%-a köthető a járműiparhoz, és 2007 óta évi 7%-os bővülés volt ezen a területen, amely duplája a globális autóipar növekedésének. A második negyedéves gyorsjelentés összességében nem lett túl fényes, de a másik fontos terület (amely az árbevétel kb. 48%-át adja), a két speciális vegyipari termékeket gyártó üzletág üzemi eredményhányada hat egymást követő negyedévben javult, jelenleg pedig 560 illetve 210 bázispontos növekedést tudtak felmutatni. Ez a két szegmens papíripari kemikáliák, bevonó anyagok és festékek mellett diszperziók és pigmentek (funkcionális polimerek) előállításával is foglalkozik. A javuló termékpaletta és a költségcsökkentések is segítik az üzletágak növekedését, és az autóipar mellett a BASF által kínált kémiai megoldások jelenthetik a közeljövőben a vállalat húzóerejét.

forrás: Bloomberg

Az alábbi táblázatban az árbevétel és az üzemi eredmény alakulása látható az elmúlt negyedévekben, szegmensekre lebontva:

forrás: Bloomberg

 

Hogyan sikerült a második negyedév

A BASF a várakozásoknál valamelyest gyengébb második negyedéves eredményt publikált július végén, az alacsony olajárfolyamnak és a növényvédelmi szerek piacán tapasztalt gyenge keresletnek köszönhetően. Az egyszeri tételektől tisztított operatív eredmény 16%-kal 1,71 milliárd euróra zuhant, alulmúlva az 1,76 milliárd eurós várakozást. Az árbevétel 14,5 milliárd euró volt, ami elmaradt a 15,2 milliárd eurós konszenzustól. A tisztított EPS 1,3 eurós értéke 1 centtel maradt el a piac várakozásától. A menedzsment 2016-os várakozása a jelenlegi volatilis és kihívásokkal teli környezetben továbbra is ambiciózus (lásd alább).

A társaság eredménye nagyban függ az olajárfolyam további alakulásától. (az olaj árfolyama az utóbbi két hétben nagyot emelkedett, az 50 dollár feletti szintek is látótérbe kerültek rövidtávon, ez pedig kedvező irányban befolyásolhatja a vállalat harmadik negyedéves eredményét). Kurt Bock vezérigazgató kiemelte, hogy továbbra is költségek csökkentése és a szerkezetátalakítási intézkedések lesznek fókuszban. A tisztított operatív eredmény kicsivel a 2015-ös szint alatt maradhat idén. Az árbevétel jelentősebb csökkenése várható idén a gázüzletág leválasztása miatt.

Értékeltség

A szektortársakkal összehasonlítva nem nevezhető drágának a BASF. A részvény jelenleg 7,98-as előretekintő EV/EBITDA rátán forog, míg a szektorra jellemző értékeltség alapján a 8,2-es érték lenne indokolt.

Az első és a második negyedéves gyengébb számok részben az alacsony olajárfolyam számlájára írhatók. A fekete arany kurzusa azonban ismét emelkedik, ebben a negyedévben már talán ez a szegmens is magára találhat. A vegyipari árrések kedvező alakulása miatt az árbevétel és a profit oroszlánrészét kitevő kémiai üzletág (műanyagok, poliuretán rendszerek, kemikáliák, festékek) rendkívül jól teljesít, és itt még van további növekedési potenciál.

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás