GBP/HUF: Itt a fordulat - Erste Fókusz

2016.08.25. 11:25 • Erste Ötletgyár Maxi

Intenzív csökkenés volt az elmúlt két hónapban a devizapárban, a brit népszavazás indította el a lavinát az árfolyamban. Az addig oldalazó kurzus 410 forintról kezdett el zuhanni, és augusztus közepén már 344 forintot súrolta a kurzus. Ekkor jött el a fordulat, és azóta is emelkedik az árfolyam. A devizapár már áttörte a csökkenő trendvonalat és a 20 napos mozgóátlagot is sikerült leküzdenie. A 365 forintnál húzódó 30 napos mozgóátlag még ellenállást jelenthet, de komolyabb szint csak 379 forintnál húzódik.

Eljött az ideje a vételi pozícióknak, 355,1 forintra helyezett stop-loss megbízás mellett. Célárfolyamnak pedig 379 forintot jelöljük meg, első körben ezt a szintet tesztelheti vissza a devizapár.

A forint egyelőre nem tud gyengülni az euróval szemben, de hamarosan megérkezhet a fordulat. Az EUR/HUF devizapárt jelenleg a 309,3-as támasz tartja, ha erről a szintről nem sikerül visszapattannia a kurzusnak, akkor lejöhet 308,5-ig, ahol már a fordulós jelzéseket kell majd keresni. Közel járhatunk már a forinterősödés végéhez, egy fordulós jelzéssel pedig a GBP/HUF árfolyama is lökést kapna.

Csökkenő kamatelőny

A 3 hónapos magyar és német államkötvények közötti hozamkülönbözet nagyot esett az utóbbi hónapokban. A jegybank júliusban jelentette be, hogy átalakítja az eszköztárát, ami azt jelenti, hogy limitálni fogják a 3 hónapos jegybanki betétben elhelyezhető összeget. Ezt követően megnőtt a kereslet a rövid államkötvények iránt, ez pedig hozamcsökkenést okozott. A forint kamatelőnye 1,3%-ra esett, amely új lokális mélypontot jelent. Ez pedig a forint vonzerejére is hatással lehet, vagyis limitált a további erősödés.

Megtorpant a font gyengülése

A brit jegybank nemrégiben tartotta kamatdöntő ülését. 2009 óta először újra kamatot vágott 0,5%-ról 0,25%-ra, a várakozásoknak megfelelően. Továbbá a 375 milliárd fontos eszközvásárlási programot kibővítették 60 milliárd fonttal, ami már meglepetést okozott, ugyanis az elemzők nagy része ezzel még most nem kalkulált, aki igen, az is maximum 25-50 milliárd font közötti összeggel. A következő ülések alkalmával a jegybank indikációja szerint újabb kamatvágás(ok) jöhetnek, de negatív kamatszinttel nem kell számolnunk, ezt Mark Carney jegybankelnök is megerősítette.

A font sokat gyengült a brit népszavazás óta, és erre még a kamatdöntő ülés is rátett egy lapáttal. Augusztus közepén már három éves mélyponton járt a brit fizetőeszköz, azóta viszont korrigál az árfolyam. A további potenciális kamatvágásokat már részben beárazta a piac.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás