Nincs gáz, vegyél gázt! - Erste Fókusz

2016.09.05. 10:24 • Erste Ötletgyár Maxi

Az USA gázpiaca a következő miatt lehet érdekes:

Az árak 2008-as 11 USD/MMBTU szintről 2016 márciusában 2,1 USD/MMBTU szintre estek, ami a piac mélypontja volt. A nyári meleg hónapok csúcsra járatták az USA gázfogyasztását, az árak is 2,8-2,9 USD/MMBTU szintre nőttek.

 

Henry Hub közeli határidős ár alakulása (USD/MMBTU). Forrás: Bloomberg

 

USA földgáz termelés (milliárd köbláb/hónap). F Forrás: John Kemp, Thomson Reuters

Az USA földgáztermelése 2006 óta fokozatosan nő, köszönhetően a nem-konvencionális termelésnek. Ez a növekedés 2016 év elején megállt. A földgáztermelés alakulása erősen függ a kőolajtermeléstől is, mivel a legtöbb esetben a két szénhidrogén egyszerre kerül kitermelésre. Az USA nyersolajtermelése tavaly júniusban érte el a csúcsot 9,6 millió hordó/nap szinten, most jelenleg 8,5 millió hordó/nap és várhatóan 2017 év elejéig tovább csökken.

 

USA nyersolaj termelés (ezer hordó/nap) Forrás: Bloomberg

Az idei nyári fogyasztás csúcsot döntött a rendkívül szokatlan melegnek köszönhetően. Az USA-ban az olcsó földgáz hatására az áramtermelés fokozatosan alakul át földgáz irányba: az első félévben 8%-kal volt magasabb az áramtermelésre használt földgáz mennyisége, mint 2015-ben. Csak júniusban 1.011 milliárd köbláb gáz fogyott, ami 9%-os növekedés jelent év/év alapon. Eközben a júniusi kőszéntermelés visszaesett: 8%-kal 63,3 millió tonnára.

 

USA áramtermelő szektor földgáz fogyasztása (milliárd köbláb/hónap). Forrás: John Kemp, Thomson Reuters

Az elemzői előrejelzések hasonló növekedést mutatnak 2017-re. Két fontos tényező van, ami még alakíthatja a keresletet: egyrészt megindult az USA LNG (cseppfolyós földgáz) exportja. A Cheniere Energy kezében lévő Sabine Pass projekt tavaly október vége óta üzemel és éves szinten 35 milliárd köbláb gáz kivonását jelenti a piacon. A következő 5 év során 20 hasonló projekt készülhet el. Hüvelykujjszabály alapján az amerikai gáz ár Európában a Henry Hub ár plusz 5 dollár/MWh önköltséggel szállítható. Az európai ár 1-éves határidős ár jelenleg 15 EUR/MWh, míg a jelenleg USA LNG EU önköltségi ár kb. 13.5 USD/MWh jön ki, tehát a mostani árak mellett megéri tovább növelni az LNG termelést. Másik fontos tényező a vegyipar térnyerése, ami etánból (egyik földgázmolekula) termel polipropilént és polietilént. Ezek a projektek lassultak az elmúlt két évben, mivel a kőolaj olcsóbbodásával a nafta ismét versenyképes lett. Ezzel együtt az elkészült 2-3 új termelő eszköz is növelheti a földgáz keresletet.

 Milyen eszközök léteznek a földgáz megjátszására:

  • UNG ETF (US Natural Gas Fund): az USA egyik legnagyobb likviditású ETF-e napi 6 millió darab forgalommal. A legközelebbi földgáz határidőre vásárol az ETF tulajdonosa évi 0,6%-os díj mellett. A UNG-nél is fontos figyelembe venni a határidős piaci árazásokat és hogy tőkeáttételes eszközről van szó: a szezonális okok miatt a téli és nyári hónapok, főleg január és február általában magasabb áron forog, míg a tavaszi és őszi határidők alacsonyabbak. Így a görgetési hatás miatt a téli és nyári hónapok jobbak a vásárláshoz, mivel időben általában alacsonyabb árak következnek.
  • FCG ETF (First Trust ISE-Revere NG Index Fund): részvény alapú ETF, elsősorban gázkitermelő cégek részvényeit tartalmazza. Hátránya lehet, hogy a legnagyobb vállalatok nem kizárólag az USA piacán működnek: STATOil például. További nagyobb súlyú papírok: Encana Corp, Devon Energy Corp, Cimarex Energy, Southwestern Energy, Magnum Hunter Resources. Az ETF 88%-a USA részvényekbe fektet.
  • DCNG ETN (iPath Seasonal Natural Gas ETN): A Barclays Capital BG Seasonal TR indexet követő ETN a tőkeáttétel nélküli Henry Hub árakat követi le. Inkább hosszú távú befektetőknek ajánlható, az ETN likviditása is alacsonyabb.
  • Henry Hub certifikát: rövid lejáratú spekulációs eszköz, melynek segítségével jelentős tőkeáttétel mellett lehet határidős Henry Hub gázeszközt venni, illetve eladni.

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás