Új magyar taggal bővűl a régiós index - Erste Fókusz

2016.09.08. 11:18 • Erste Ötletgyár Maxi

Az új indexsúlyok szeptember 19-től lépnek életbe, így az index átsúlyozására az azt megelőző zárónapon, szeptember 16-án, piaczáráskor kerül sor. Ezért megnövekedett forgalomra és kiugró piaci volatilitásra lehet számítani.

Az indexbe új komponensként bekerül a hazai Graphisoft Park, a lengyel Alior és a cseh Moneta Money Bank is. Ugyanakkor kikerül a Central Europ Media csoport, az Mbank és az Orange Polska is.

A hazai nagypapírok közül egyedül a Mol-t érintik a változtatások, ugyanis korrekcióra került a részvény darabszám, miután 2 millió darab részvény törlésre került a Magnólia kötvénysorozat visszahívását követően. Ennek hatására a részvény súlya minimálisan csökkenni fog, de valószínűleg forgalomarányosan ez nem fog jelentős eladói hatást kiváltani.

Az index átsúlyozás legnagyobb nyertese a frissen bekerült Graphisoft Park lehet, ugyanis bár csak minimális súlyt fog kapni, azonban az alacsony forgalom miatt még így is több mint 10 napnyi átlagforgalommal megegyező hatást gyakorolhat az index átsúlyozása.

Régiós szinten érdemes lesz a frissen ki, illetve bekerülő részvények mellett az Unipetrolra is figyelni, hiszen forgalomarányosan itt is jelentős vételi erőt generálhat a részvény közkézhányad paraméterének megemelése.

Az átsúlyozás előtti, illetve az úgynevezett pro forma (feltételes jövőbeli) súlyokat foglalja össze a következő táblázat. A tranzakció méretének becsléséhez a Lyxor CECE ETF piaci kapitalizációját vettük figyelembe.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás