Kitörés előtt a DAX - Erste Fókusz

2016.10.21. 15:34 • Erste Ötletgyár Maxi

Technikai kép

Beszorult egy sávba a DAX index, jelenleg 10.260-10.760 pont között mozog az árfolyam. Ha jobban megnézzük a grafikont, akkor látható, hogy a zóna úgy alakult ki, hogy a hosszú távú csökkenő trendvonal felett kezdett el sávozni az index. A kirajzolódott bázist egy meredek emelkedő trend előzte meg, így a technikai elemzés szabályai szerint nagyobb a valószínűsége a pozitív folytatásnak, amelyet egyébként a fundamentumok is megerősítenek. A kitörést a 10.760 pontos ellenállás leküzdésével nevezhetjük sikeresnek, és ebben az esetben 11.150-11.420 pontos ellenállászónát célozhatja meg az index. Célárfolyamnak a sáv tetejét jelöljük meg, a kitöréssel kaphat akkora lendületet az árfolyam, hogy gyorsan elérje akár a zóna tetejét is. A veszteséglimitáló stop-loss szintet 10.330 pontra érdemes tenni.

Negyedéves eredmények

Hamarosan kezdődik a gyorsjelentési szezon Európában. A várakozások szerint a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest szinten maradhat a DAX indexben található vállalatok összesített eredménye, de a tavalyi év azonos időszakához képest komoly növekedés várható. Ez annak köszönhető, hogy 2015-ben a harmadik negyedévben enyhén veszteségesek voltak a vállalatok összességében. A következő negyedévekben további növekedés várható.

forrás: Bloomberg

Értékeltség

Az év elejéig a P/E ráta csökkenő tendenciát mutatott, de február óta masszív emelkedés látható a grafikonon, de az előretekintő hányados jelenlegi 13,5-ös értéke csak némileg magasabb a 10 éves átlag 12,4-es értékénél. A jelenlegi mélyponton lévő hozamkörnyezet mindenképpen támogatná a mostaninál magasabb értékeltségi szintet és ezen keresztül magasabb részvényárfolyamot is.

 

forrás: Bloomberg

Az eredményvárakozások

Az alábbi ábrán az idei és a következő évre vonatkozó illetve a 2018-as eredményvárakozások változása látható. Az év első felében az elemzők csökkentették a várakozásokat, majd áprilistól két hónapon keresztül némi növekedést láthattunk. Szeptembertől ismét csökkenés kezdődött, de az utóbbi hetekben már megállt a csökkenés. Ugyanakkor az elkövetkezendő évek várakozásai jelentős év/év emelkedést mutatnak.

forrás: Bloomberg

Hozamkörnyezet

Az év közepe óta egy jól beazonosítható sávban mozog a 10 éves német hozam. A rekord alacsony hozamkörnyezet támogató a részvénypiac számára.

forrás: Bloomberg

A gyengülő euró is jót tesz a cégeknek

A gyenge euró fundamentális támaszt jelent, hiszen ez pozitívan befolyásolja az európai vállalatok versenyképességét, vagyis pozitív irányba mozdítja az exportjukat. A növekvő exportképesség pedig kedvezően befolyásolja a vállaltok árbevételét és eredménytermelő képességét is.

Az utóbbi hetekben látványosan erősödött a dollár az euróval szemben, a közös fizetőeszköz már több hónapos mélyponton van. A közeljövőben még gyengébb szintekre kerülhet az euró, mert folytatódhat a csökkenő trend az EUR/USD devizapárban. A határidős kamatlábakból számolt valószínűségek szerint a befektetők jelenleg 63%-os esélyt látnak az év végi kamatdöntő ülésen az emelésnek. Az euró további gyengélkedése pedig segíti a DAX további emelkedését is.

forrás: Bloomberg

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás