Ismét az alacsony céltartalékolás repítheti az OTP eredményét - Erste Fókusz

2016.11.10. 11:08 • Erste Ötletgyár Maxi

Az OTP 2016. november 11-én piacnyitás előtt teszi közzé a 2016-os harmadik negyedéves számait.

Előrejelzésünk szerint a negyedéves nettó profit 60,9 milliárd forint lehet, ami nagyjából 8%-kal haladja meg a második negyedéves 56,5 milliárdos értéket, s hatalmas 75 százalékos ugrást jelent a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

Az alacsony kamatkörnyezetben a marzsok továbbra is nyomottak, így a nettó kamatbevétel a harmadik negyedévben kismértékben alulmúlhatja az előző negyedéves számot. Ez jóval alacsonyabb lehet, mint a 2015-ös azonos időszaki érték, amit a hitelállomány növekedése sem volt képes kompenzálni teljes mértékben.

Egy egyszeri tétel hatását kiszűrve a 2016. második negyedéves adatsorból, a működési költségek várhatóan hasonlóan alakulnak, mint az előző negyedévben.

2016 első félévében a kockázati költségek jelentősen csökkentek, ennek a trendek a folytatódása várható a harmadik negyedévben is, noha kisebb mértékben.

A legnagyobb nyitott kérdés jelenleg a román svájci frankos hitelek konvertálása historikus árfolyamon, amelyet a román parlament korábban jóváhagyott, de a kormány visszadobta a parlamentnek. Így ez a kérdés továbbra is nyitott, s várhatóan erről nem lesz már döntés a decemberi parlamenti választások előtt. Így valószínűleg a harmadik negyedéves eredmény nem fog ilyen irányú céltartalékot tartalmazni. Az előrejelzésünk sem számol ezzel a tétellel, amely számításaink szerint a 30-40 Mrd forintot is elérhetné.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás