Nagyot nyerhet a Yahoo a csökkenő adón - Erste Fókusz

2016.12.06. 14:56 • Erste Ötletgyár Maxi

 

Szeptember óta egy csökkenő trendcsatornában mozog a Yahoo árfolyama. Az elmúlt néhány nap kedvezőtlen hangulatában a Yahoo árfolyama a trendcsatorna alját közelítette meg, ami jó beszállási lehetőséget jelent az erős támaszszintek miatt. Az erős támaszokról valószínűleg megfordulhat az árfolyam és ismét emelkedésbe kezdhet a Yahoo.

A kiszállási pontot az idei csúcs alá, 44,9 dollárhoz, a stop megbízást pedig konzervatív módon 38,6 dollárhoz, a 200 napos mozgóátlag és a korábbi lokális minimum alá javasoljuk elhelyezni.

A fenti paraméterekkel nyitott pozíció hozam/kockázat aránya nagyon attraktív, meghaladja a 3,5-es arányt is.

 

Nagyot nyerhet az alacsonyabb adón

 A Yahoo értékének legnagyobb részét az Alibaba-ban és a Yahoo Japan-ben meglévő részesedés adja. Ezek értékesítése után eddig 35%-os adókulccsal kellett volna adóznia a társaságnak, ezért az értékesítés nem volt reális alternatíva. A kiskapus megoldásokat pedig folyamatosan elutasította az amerikai adóhivatal.

Trump megválasztása után viszont 15%, vagy akár 10%-os adókulccsal is adózhatna a Yahoo. Vagyis minimum 20%-os, jobb esetben pedig akár 25%-os adómegtakarítás is keletkezhet. Így pedig már valószínűleg értékesíti ezen részesedéseket a Yahoo, ami pozitív a részvényesek számára is.

Az, hogy 15% vagy 10% adókulccsal adózik, attól függ, hogy milyen gyorsan sikerül értékesíteni az eszközöket. Trump ígérete szerint a vállalati adókulcs 15%-ra fog csökkenni, de egy átmeneti időszakban a külföldről hazavitt befektetések után 10%-os adókulccsal is teljesíthetik majd adófizetési kötelezettségüket a vállalatok. Vagyis ha a Yahoo gyors, akkor akár 10%-os adókulccsal is megúszhatja a tranzakciót, de ha ez nem jön össze, akkor sem kell kétségbeesni, a 15%-os adókulcs is sokkal jobb, mint a jelenleg érvényes 35%.

 

A fenti táblázatból látható, hogy adókulcstól függően 8,4-10,5 milliárd dollár között lehet az adómegtakarítás értéke, ami részvényenként 8,8-11 dollár körüli összeget jelentene a Yahoo számára.

A leányvállalatok értékesítését követően a fő kérdés az lenne, hogy mit kezd a Yahoo a befolyt összeggel. Két út áll előtte. Vagy kifizeti osztalékként, vagy pedig újra befekteti. Nem is kérdés, hogy a részvényesek melyiknek örülnének jobban, az osztalék kifizetést biztosan jobban díjaznák.

Összehasonlításképpen a Yahoo jelenlegi piaci kapitalizációja mindössze 39 milliárd dollár. Vagyis ha 10%-os adókulcsot tételezünk fel, akkor a Yahoo internetes üzletágát és a benne lévő nettó 4 milliárd dollárt szinte semmire sem értékelik. Vagyis a leányvállalatok értékesítése és az alacsony adókulcs együtt jelentős felértékelődési lehetőséget rejt magában.

 

Meghiúsulhat a Verizon tranzakció?

A Yahoo már megegyezett a Verizonnal a Yahoo internetes üzletágának értékesítéséről, amikor kiderült, hogy hackerek 500 millió Yahoo felhasználó adatait ellopták. Ezzel pedig veszélybe került a tranzakció sikere. Kérdésessé vált, hogy az eredetileg 4,83 milliárd dolláros ügylet milyen feltételekkel fog megvalósulni. A Verizon állítólag a hackertámadásról szóló hírek megjelenését követően egyből közölte, hogy 1 milliárd dollárral alacsonyabb vételárat hajlandó csak fizetni, de az adatszivárgás akár az ügylet meghiúsulásához is vezethet. Azonban a Verizon terjeszkedésében fontos lépés a Yahoo internetes üzletágának akvirálása, így ha nehézségek árán is, de valószínűleg megvalósul a tranzakció.

A Verizonnal folytatott tárgyalások kimenetele mindenképpen kockázatot jelent, de a mostani árfolyam már olyan mértékű diszkontot tartalmaz, ami miatt érdemesnek látjuk a részvények vételét.

 

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás