Meglóduló infláció csökkentheti a német államkötvények árfolyamát - Erste Fókusz

2017.01.05. 15:08 • Erste Ötletgyár Maxi

Forrás: Bloomberg, Erste

Az idei évet egy méretesebb eséssel indították a német kötvények. Az RX1 instrumentum emelkedő trendje , melyet hosszú lejáratú német államkötvények alkotnak a 200 napos mozgóátlag fölött 164,6 eurónál megfordult és elkezdődött a kötvények értékének csökkenése. Az esést jelentősen felgyorsította a kedden megjelent 1,7%-os német inflációs adat.

Technikailag támaszt a rövidtávú mozgóátlagok jelenthetnek, de hosszabb távon a 160 euró alatti támaszszint tűnik inkább reálisnak, ezért a kiszállási pontot 159,7 euróhoz javasoljuk elhelyezni. Az így nyitott pozíció hozam/kockázat aránya meghaladja a 2:1-es értéket.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

A hosszútávú európai inflációs várakozások, melyek jellemzően együtt mozognak a 10 éves német kötvények hozamával, már hónapok óta kitartóan emelkednek. Azonban decemberben szétvált a két instrumentum, de várakozásunk szerint ez nem lesz tartós jelenség és hamarosan a kötvényhozamok is lekövetik az inflációs várakozásokat.

Ráadásul már nem csak az inflációs várakozások, de a jelenlegi infláció is erőteljesen emelkedésnek indult. A német infláció decemberben 1,7%-ra emelkedett, ami igen erőteljes ugrás a novemberi értékhez képest. A jelenlegi 20-30 bázispont közötti hozamszint kimondottan alacsony a jelenlegi inflációhoz képest.

Az infláció növekedésében több tényező is szerepet játszott.

  • például részben olyan nagyon volatilis árú termékek áremelkedései okozta, mint az olaj, vagy a nyaralási ajánlatok
  • de már a ruházati cikkek és élelmiszerek ára is emelkedett, ami viszont már nem egyszeri hatásnak tűnik

 

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás