Kőolajpiac: fundamentális változás nincs, spekuláció van

2016.04.11. 13:16 • Erste Research Blog

A globális piac továbbra is 1,5-1,7 millió hordó/nap körüli túlkínálattal szembesül, ami várhatóan 2017. közepére tűnik el. A kereslet-kínálat is többé-kevésbé annak megfelelően változott, amire a piac 2015 év végén várt. Talán az okozott kisebb meglepetést, hogy Irán kisebb mértékben volt képes felfuttatni termelését, mindössze 100 ezer hordó/nappal márciusig.  Ezzel szemben viszont más OPEC tagok kismértékben a korábbi konszenzushoz képest többet termelnek, például Irak vagy Szaúdi Arábia. A keresleti oldalról kisebb meglepetést mutatott az USA benzinkeresletének további emelkedése, viszont a fejlődő piacok gyengesége ezt ellensúlyozza. Összességében azonban ott vagyunk fundamentálisan, mint amire számítani lehetett 2015. végén. Ezzel szemben a WTI a január elejei 37 dollárról 26 dollárra esett februárra, majd később március közepén 42 dollárra nőtt a kurzus, ami aztán 36 dollárra esett vissza április elején. Jelentős változékonyság mellett drasztikus árváltozásokat láttunk.

A magyarázat sokkal inkább a várakozások és a nettó vételi és eladási pozíciók változásában érthető tetten. Februárban rekordszámú nettó rövid pozíció volt a WTI-ban, ami rekordsebességgel tűnt el március közepére. A spekulánsok hangulatváltozásához hozzájárult a négy termelő, Szaúd-Arábia, Oroszország, Venezuela és Katar döntése a termelés januári szinten való befagyasztásáról. Ez persze nem jelentett termeléscsökkentés, lényegében változatlanul hagyta az év elejei kitermelési számokat.  Viszont eddig biztosnak tekinthető áresés hirtelen kockázatossá vált. Ez elég volt a közel 60%-os kőolaj ralli beindításához, a shortok zárásához, illetve nettó vételi pozícióba lendüléshez.

Ha az idei évet nézzük, várhatóan nem lesz trendszerű változás az olaj árában. 30 és 45 dollár közötti árváltozást becsülök, amit a spekuláció határoz meg. Persze vannak előre nem látható események – egyes termelők, például Venezuela vagy Nigéria bedőlése. De egyelőre fundamentálisan nincs igazából ok a trendszerű változásra. Ennek leginkább a magyar autósok örülhetnek, meg persze azok, akik el tudják találni a sáv alját és tetejét megfelelő irányú határidős pozíciókkal.

A kép forrása: Reuters

Az Erste-n keresztül a kőolaj ármozgását WTI long és short certifikáttal, illetve ETF-eken keresztül lehet megjátszani.

Pletser Tamás
Budapest, 2016. április 11.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás