Olaj áttekintés

2016.06.01. 10:39 • Erste Ötletgyár Mini

A fő okok:

  • Nigéria – militáns támadások
  • Kanada – erdőtűz
  • Líbia – politikai bizonytalanság
  • Kuvait – sztrájk áprilisban
  • Venezuela – általános gazdasági állapot és áramhiány

 

A fentiek közül Kuvait már visszatért és Kanada már el is kezdett emelkedni és rövid időn belül további javulás várható benne.

De Nigériában elhúzodó termeléskieséssel számolnak és valószínűleg Venezuelában is csak romlani fog a helyzet. Így az újság által megkérdezett elemzők összességében hosszan elhúzodó magas termeléskiesést várnak, ami pozitív az olaj árfolyamának a szempontjából.

Az öregedő mezők miatt az amerikai palaolaj kitermelés csökkenése tovább folytatódott, mert a palaolaj mezőkön rendkívül gyors a termelés visszaesése (lásd: lenti színes görbék), az olajárak miatt pedig az új beruházások drasztikusan visszaestek.

Ami az olaj long pozik számára abszolút kedvező, az a contango lecsökkenése. Év elején még 10 dollárral volt az egy éves határidő a spot olaj fölött. Ezt a 10 dollárt pedig nem nyerhetik meg a longosok. Ez a különbözet most 2 dollárra csökkent, vagyis már abszolút nem kell amiatt aggódni, hogy az újrakötések “megennék” a long nyereségét. Ugyanez a fejlemény pedig negatív a shortosok számára, vagyis hiába magasabb az olajár, mégis kevésbé éri meg shortot nyitni a a határidős görbe alakja miatt.

Vélemény: tovább folytatódhat az olajár emelkedése a növekvő kereslet és a kieső (rendkívüli+amerikai palaolaj) kínálat miatt. Szintén a long iránynak kedvez az, hogy a contango összeesett 2 dollárra. Bár fundamentlisan jó lehetőségnek tűnik az olaj, de technikailag jelenleg egy korrekciós szakaszban tartózkodik, ezért 47 dollár környékén lehet érdmes majd a beszállási lehetőségeket keresni.

 

 

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás