Segít-e Trump az olajárnak?

2016.11.10. 16:48 • Erste Research Blog

A republikánus jelölt több ponton is jelezte, hogy támogatná a hagyományos energiahordozók kitermelését. A következő pontokban lehetne a változásokat összefogni:

- Az USA-t átszelő Keystone XL olajvezeték engedélyezése. Ezt a 800 ezer hordó/nap teljesítményű vezetéket Obama többször is megfúrta környezetvédelmi okok miatt. A vezeték engedélyezése jó hír a Transcanada nevű cégnek és minden albertai (Kanada) olajtermelőnek és déli olajfinomítónak.
- A szövetségi területeken is lehetne olaj és gázfúrásokat végezni. Ez a becslések szerint akár 50 ezer milliárd dollár értékű szénhidrogént is tartalmazhat. Minden USA termelő jól járhatna az intézkedésekkel.
- Egyszerűbb iparági szabályozás, például repesztések könnyebb engedélyezése.
- A klímavédelmi megállapodások, például a legutóbbi párizsi megállapodás felmondása.
- Protekcionista szabályozás, például a szaúdi kőolajvásárlások felfüggesztése, ha Szaúd-Arábia nem támogatja az ISIS elleni háborút. Az Irán elleni szankciók újraindítása sem elképzelhetetlen.
- Trump ígéretet tett a szénipar megsegítésére is. Ez némileg ellentmondásos, mivel a földgáz és a kőszén egymás ellenfele az energiatermelés területén.
- Trump jelentős infrastrukturális beruházásokon gondolkodik, ami megnövelné az olaj iránti keresletet. Más részről hajlik a szabadkereskedelmi egyezmények felmondására, ami viszont jelentősen csökkentheti gazdasági aktivitást és a nyersanyagok keresletét és ellenlépéseket válthat ki Ázsia felől.
- A pletykák szerint Harold Hamm lehet Trump energia minisztere. Hamm korábban a Continental Resources nevű amerikai olajipari cég alapítója és vezetője.

Összességében nehezen megjósolható, hogy Trump politikája miként befolyásolja a következő évek során az olaj iránti keresletet. Egyrészt a kínálat nőhet a szabályozás enyhítése és az új területek bevonása miatt, másrészt a jelentős infrastrukturális beruházások növelhetik a keresletet is, ami ellensúlyozhatja a nagyobb kínálat hatását. A külpolitika pedig sötét ló, ami bármelyik irányba lökheti az árakat és kihathat a világgazdaság egészére. Egyelőre nem éri meg az olajra játszani Trump miatt.

Pletser Tamás
Budapest, 2016. november 10.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás