2017 harmadik negyedévéig havi 80 milliárdért vehet kötvényt az EKB

2016.12.05. 15:31 • Erste Ötletgyár Mini

A megkérdezett elemzők döntő többsége, nagyságrendileg 70% számít arra, hogy a jelenlegi keretösszeggel tovább fog folytatódni a program és további 15% arra számít, hogy csökkentett mértékben, de tovább folytatódik a program.

Forrás: Bloomberg

Az elmúlt időszak legfontosabb fejleménye, hogy míg korábban a negyedik negyedévre vártak az elemzők az eszközvásárlási program visszafogásának időpontját, ami mostanra a harmadik negyedévre rövidült. Ebben jelentős szerepet játszhatott az a tény is, hogy Amerikához hasonlóan Európában is elkezdődött az inflációs várakozások emelkedése.

Forrás: Bloomberg

Mario Draghi korábban úgy nyilatkozott, hogy decemberben fogják áttekinteni az eszközvásárlási programot, azonban az is elképzelhető, hogy az EKB óvatosságból még nem fog erős kijelentéseket tenni a program folytatására vonatkozóan, hiszen arra ráér egészen márciusig. Helyette mindössze finom hangolják a jelenlegi programot és megemelik a limiteket vagy akár eltörlik a hozamokra vonatkozó alsó korlátot.

Mindenesetre, amíg az EKB és a Fed ennyire eltérő monetáris politikát folytat, addig az euró erősödése csak átmeneti, rövid ideig tartó jelenség lehet.

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás