Dollárerősödés az EKB bejelentésére

2016.12.08. 15:24 • Erste Ötletgyár Mini

Eredőben enyhén nagyobb a mostani bejelentés a várakozáshoz képest és egyúttal eloszlatja a befektetők bizonytalanságát is. A várakozások főként a megugró infláció miatt kezdtek el mérséklődni az elmúlt hetekben.
Megítélésünk szerint a bejelentés enyhén pozitív a DAX számára és EURUSD csökkenést eredményez.

Az EURUSD eddig is csak egy átmeneti korrekció miatt emelkedett, ennek valószínűleg véget vet a mostani bejelentés. De a devizapár szempontjából a Fed 14-ei ülése lesz igazán meghatározó. A jegybankárok egyéni várakozása (Dotplot) felfelé tolódhat és jövőre már nem két, hanem több kamatemelést fognak várni a jegybankárok. Ezért szerintünk érdemes EURUSD short pozikat nyitni, melynek árfolyama akár 1,05-ig leeshet.

Az EKB egyúttal módosította az eszközvásárlási program feltételeit is. A legfontosabb, hogy eltörölték azt a szabályt, hogy az EKB depo ráta (-40bps) alatt nem vehet kötvényeket.
Ez például azt jelenti, hogy rövid német államkötvényekből is bevásárolhat, ergo átcsoportosíthat az erőltetett hosszú kötvények irányából a rövidebb kötvények felé, vagyis durationt fognak rövidíteni.
Valószínűleg az alapkezelők is hasonlóan fognak reagálni, emiatt például a német hosszú kötvények hozama emelkedhet, míg a rövid és közép része tovább eshet.

Frissítettek az inflációs és növekedési előrejelzést is. Egyik sem izmos. Lassú növekedést és alacsony inflációt vár az EKB egészen 2019-ig.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás