ETF-ek, melyekkel megjátszhatod az olaj emelkedést vagy zuhanást?

2016.12.13. 09:56 • Erste Research Blog

Olajár emelkedés: USO, UCO. A WTI olajár emelkedésre elsősorban ezzel a három ETF-fel lehet játszani. Az 1-szeres tőkeáttételű USO, a 2-szeres áttételű UCO közeli határidős WTI futures-be fektet, illetve olyan indexeket követ, amely alapvetően a WTI árfolyammozgását követik. Nem szabad elfelejteni azonban a határidős görbe alakját, mert contangó esetén (a közeli határidős ár alatta van a távoli határidőnek), ha nem változik az olajár, akkor a gördítés miatt (a lejáró határidőt az alap kifutás előtt eladja és újraköti), az ETF-ek tartása veszteséget okoz.

Olajár esés: SCO. Hasonlóan működik, mint a fent említett ETF-ek, csak ellenkező irányba. Az SCO 2-szeres tőkeáttételű termék.

Olajpapír áremelkedés: ERX, XLE, XOP. Mindkét ETF részvényekbe fektetők eszköz. Az ERX 3-szoros tőkeáttételű eszköz, amely az Energy Select Sector Indexet követi. Ez az index az S&P500-ban lévő, energetikai cégeket követi. Az XLE hasonló az ERX-hez, csak tőkeáttétel nélkül. A XOP az amerikai S&P Olaj&Gáz kutatás és termelés iparági indexet követi le tőkeáttétel nélkül.

Nem-konvencionális olajtermelők: FRAK. Az amerikai nem-konvencionális termelők lehetnek a legnagyobb nyertesei az olaj és gázárak emelkedésének. A FRAK az MVIS nem-konvencionális olaj& gázindexet követi.

Kanadai olajtermelés: ENY. Ha a kanadai olajtermelés felé szeretnénk kitettséget, ez a legjobb ETF. Az alap a kanadai High Income Energy Index-et követi.

Olaj szolgáltató cégek: OIH. A Vaneck Vector Olaj szolgáltató indexet követi ez az ETF, amelyben elsősorban olajszolgáltatással foglalkozó cégek (Halliburton, Schlumberger stb.) részvényei vannak. A szektor az olajárak változására nagyon érzékenyen reagál, általában a kereslet hatványozottan emelkedik az olajárak emelkedésére.

Persze a felsorolás nem teljes. Az alábbi gyűjtemény az etf.com oldaláról lett összeszedve. http://www.etf.com/channels/oil-etfs

Felhívnám a figyelmet két oszlopra: az éves alapkezelői díj az a költség, amennyiért a kibocsátó biztosítja, hogy az ETF mögött a megfelelő eszköz legyen folyamatosan. Az összes kezelt eszköz pedig mutatja millió USA dollárban. Végül pedig a spread, ami mutatja, hogy milyen likvid az eszköz - az alap forgalmazója ilyen árjegyzést tart fenn. A kisebb spread jelenti a nagyobb likviditást.

Pletser Tamás
EMEA Olaj –és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás