Mennyiért jön hozzánk az USA földgáza?

2016.12.20. 16:01 • Erste Research Blog

A cseppfolyós földgáz előállításának három fő költségeleme van (az alábbi számítás 20 éves amortizációval becsülve) az Egyesült Államokban:

- Cseppfolyósító üzem - 1.1 USD/millió köbláb +/- 0,2 USD.
- Hajózási költségek (LNG tankerek és működtetési költségek) - 0,7 USD/millió köbláb +/-0,3 USD. Ez egyébként jelentősen függ a távolságtól, mivel a cseppfolyós földgáz alacsony hőmérsékleten való tartásához napi 0,1%-nyi cseppfolyós földgázt kell felhasználni szállítás közben. Ilyen szempontból az USA déli partvidéke - Nyugat Európa kb. 7-10 napos tengeri út nem számít távolinak.
- Visszagázosítás költsége – 0,35 USD/millió köbláb. (Forrás:  http://shareholdersunite.com/the-ioc-files-useful-background-material/the-economics-of-lng/ )

A teljes költség így 2,15 dollár/millió köblábra jön ki. Ezt átszámítva az Európában szokásos euró/MWh mértékre kb 6.6 euro/MWh jön ki (1.09 EUR/USD árfolyamot feltételezve). Ha ezt hozzáadjuk a mostani 2.65 USD/MMBTU amerikai Henry Hub árhoz (ez jó megközelítéssel azonosnak tekinthető a houstoni árral), akkor kb. 14,8 euró/MWh ár jön ki. Ez kedvezőbb, mint a jelenleg 17,5 euro/MWh TTF 1-napos leszállítású (lényegében azonnali) ár.

Csináltam egy rövid grafikont, ami mutatja, hogy miként alakul a Henry Hub ár rövid lejárattal plusz szállítási költséggel szemben az európai 1-napos leszállítású gázárakkal az elmúlt másfél évben. Látható, hogy sokáig az USA LNG költsége bőven az EU árak alatt volt, de idén év eleje óta erősen együtt mozog a két ábra, sőt a nyáron az európai árak alatt voltak az USA gázárak plusz szállítási költségnek. Mindenesetre, ha beindul tényleg az USA európai cseppfolyós földgáz szállítása, akkor a korreláció erősödni fog a két ár között.

Pletser Tamás
EMEA Olaj –és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás