Lítium: az új spekulatív buborék?

2017.01.10. 13:46 • Erste Research Blog

A Morningstar elemzőház szerint a lítium kereslet évi 16%-kal nő 2015 (175 ezer tonna) és 2025 (775 ezer tonna) között, ami lényegében a lítiumot teszi a leggyorsabban növő keresletű nyersanyaggá. Ez a tény megemelte olyan részvények árfolyamát, mint az Albemarle (Bloomberg: ALB US) vagy a kisebb termelőkét, mint a Galaxy Resources (Bloomberg: GXY AU). Sokak szerint a gyors keresletnövekedés mindenképpen áremelkedést jelent a következő években, míg mások szerint már most eszközbuborék alakult ki a piacon. Az mindenesetre tény, hogy lítium forrás sok helyen van a világban, bár politikai és környezetvédelmi okok gátolják a kihozatal gyors felfutását.

Forrás: Financial Times, USGS, Bernstein elemzés

A globális lítiumkitermelés többsége négy cég kezében van: Sociedad Quimica y Minera de Chile (Bloomberg: SQM US), Albemarle, FMC (Bloomberg: FMC US) és a kínai Tianqi Lithium (Bloomberg: 002466 CH). Emellett 28 cég van tőzsdén Ausztráliában és Kanadában, melyek lítium projekteket fejlesztenek. De például a Rio Tinto (Bloomberg: RIO LN), a világ legnagyobb bányászati cége, Szerbiában talált jelentős lítium lelőhelyet. A világ legolcsóbban termelhető lítium forrása egyébként Chilében, Argentínában és Bolíviában található. Mivel ezekbe az országokba nehéz a külföldieknek a bányászatba befektetni, a kínaiak az utóbbi években sokkal drágábban termelő Ausztráliában kerestek kitermelhető, lítiumot tartalmazó ércet.

A kínálat növekedésének egyik legnagyobb gátja, hogy Chile kvótákat határozott meg a lítium bányászatára. Emiatt az ország a második helyre esett Ausztrália mögött. Változást hoz azonban az idei év: a kormány döntése alapján a következő évben évi 80 ezer tonna többlettermelés engedélyezett. Ennek a legnagyobb haszonélvezője az Albemarle lehet.

A lítiumról talán még annyit, hogy sok kutató szerint zsákutca lehet a Li-ion technológia, mivel már közel járunk az ilyen technológián alapuló elektromos energia tárolásának fizikai korlátjához. Ha ez igaz, jelentős felfutás után csúfos bukás lehet, hasonlóan, mint a ritka földfémek esetében: 2010-ban, amikor Kína korlátozta az exportot, hatalmas emelkedést látunk. Aztán 2012-re megnyíltak az új bányák Ausztráliában és az Egyesült Államokban és a ritka földfémek piaca bukórepülésbe kezdett. Talán ez várhat lítiumra is.

Meg egy apró befektetési megjegyzés: a lítium az ETF piacon keresztül is megjátszható: LIT US - a legnagyobb lítium termelő és felhasználó cégekbe fektetők alap.

Forrás: Financial Times, Roskill, Bernstein elemzés

Pletser Tamás
EMEA Olaj –és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás