Nem minden arany, ami fénylik

2017.01.27. 15:47 • Erste Ötletgyár Mini

Az amerikai választások óta nagyot esett az arany árfolyama, azonban az év kezdetén felfele vette az irányt. Emögött főként az állt, hogy a piacok elkezdtek kijózanodni a Donald Trump által fűtött gazdasági növekedés reményéből, ami a dollár gyengüléséhez és a részvénypiacok stagnálásához vezetett, ami kedvezett az arany árfolyamának.

Ezekbe a várakozásokba vetett hit éledt újra a héten, ugyanis Trumpról egyelőre úgy tűnik, hogy amit beígért azt véghez is viszi. Ennek első jele az amerikai 10 éves hozam 2,3%-os szintről való visszapattanása volt, amit a szerdai új részvénypiaci csúcsok követtek. Ehhez csatlakozott tegnap az amerikai dollár is, ami mind az euróval, mind a jennel szemben fontos szintekről tudott fordulni.

Hiába erősödött több, mint 8%-ot az arany az elmúlt egy hónapban, ez nem győzte meg a befektetőket arról, hogy rövid távon a nemesfém erősödésére fogadjanak. Noha a választások óta tartó tőkekiáramlás az arany ETF-ekből alább hagyott, az arany árfolyamának emelkedésével szemben itt nem látszanak fordulat jelei.

Forrás: Bloomberg, Erste

Technikai szemmel nézve azt láthatjuk, hogy tavaly február elején kitört a hosszú távú csökkenő trendcsatornából az arany árfolyama, azonban az 1.300 dollár feletti szinteken nem tudott huzamosabb ideig megmaradni. A választások utáni nagy mozgást követően átmenetileg a csökkenő trendcsatornába is visszaesett az árfolyam, azonban itt már nagyon túladott volt, így korrekció vette kezdetét. Jelenleg úgy tűnik, hogy a korrekció 1.220 dollárig tartott és folytatódhat a csökkenő trend.

 

Forrás: Bloomberg

Amennyiben kicsit közelebbről megnézzük a napi grafikont, egy erős fordulós gyertyaalakzatra lehetünk figyelmesek. A január 24-ei csökkenő gyertya teljes egészében elnyelte az azt megelőző gyertya mozgástartományát, ezt ráadásul két további csökkenő gyertya követette. Ez egy klasszikus fordulós alakzat, ami megerősítést is nyert, így valószínűbb, hogy rövid távon az árfolyam újra teszteli az 1.125 dollárnál lévő lokális mélypontot.

 

Forrás: Bloomberg

 

 

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás