Lejjebb esett a volatilitás az USA olajpiacán – vajon mi áll a háttérben?

2017.02.01. 18:23 • Erste Research Blog

5 éves WTI volatilitás index

1 éves WTI volatilitás index

A WTI piaca nagyon beállt az 52-54 dollár/hordó közötti szintre, az árfolyam szinte alig mozdul onnan december eleje óta, annak ellenére, hogy izgalmas, piacmozgató hírek látnak napvilágot. Az OPEC a vártnál magasabb kvóta megfelelését ellensúlyozza az észak-amerikai palaolaj termelők 2014 óta nem látott aktivitása. Közben a WTI emelkedésre spekuláló pénz csúcsot dönt: a november 15-i állapot szerint 266 millió hordó Brentre és 159 millió hordó WTI-ra vonatkozó nettó vételi pozíció volt a NYMEX-en (1.67:1 arány), ez január 24-ére 448 millió Brentre és 395 millió WTI-ra változott (1.13:1 arány). A Donald Trump által beharangozott határadónak (border tax) köszönhető, hogy a piac drágább WTI-re számít, ami fűtötte a spekulációt.

Tehát a szereplők erősen nettó long pozícióban várják az eseményeket, miközben a hírek egyelőre kiegyenlítettek mindkét irányba. Sokéves tapasztalatom, hogy ilyenkor a piac valamelyik irányba hirtelen és végletesen el fog mozdulni. Felfelé elmozduláshoz nyilvánvalóan politikai döntés kell az új amerikai elnök részéről, lefelé pedig az döntheti be a piacot, ha tartósan növekedni a fog a WTI vagy az OPEC kínálata, vagy lassul a világgazdaság növekedési üteme, ami a nagy mennyiségű nettó long pozíció zárását indíthatja el. Ez jellemzően hólabda módjára temeti maga alá a piacot.

Bár a határadó sok szempontból nem tűnik racionálisnak - Trump az OPEC-kel, WTO-val és az USA fogyasztóival is élesen szembe megy – az elnök eddigi politikája alapján nem zárható ki egy ilyen döntés. Ezzel együtt én inkább a lefelé esés sanszait látom jobbnak, ami végre elmozdíthatja a piacot ebből a tetszhalott helyzetből, ami december eleje óta jellemző. A túlzottan egyoldalú spekuláció megbosszulhatja önmagát.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás