Ismét izzik a levegő Trump körül

2017.02.03. 15:05 • Erste Uzsonna

Emelkedést mutatnak az amerikai határidők Trump újabb Twitter posztjai és a munkaerőpiaci adatok publikálását követően. Az S&P500 0,3%-kal, a Dow 0,4%-kal, a Nasdaq pedig 0,2%-kal emelkedik.

Trump a mai napon várhatóan újabb elnöki rendeletet ír alá, ami a gazdasági válság nyomán létrejött szigorúbb pénzügyi szabályozásokon (Dodd-Frank Act) hivatott enyhíteni. Az elnök nem a szabályozások eltörlését fogja elrendelni, hanem csupán azt, hogy az államkincstár konzultációba kezdjen az érintett hatóságokkal a jelenleg érvényben levő szabályok reformjáról. Emellett Trump a tervek szerint aláír egy elnöki memorandumot is, ami késlelteti annak az Obama alatt hozott szabálynak az életbe lépését, ami a nyugdíjasokat az alacsonyabb jutalékú megtakarítási formák felé tereli. Trump azzal érvel, hogy ez növeli a megtakarítók választási lehetőségét, míg az ellenzők szerint ezzel vissza fognak élni a pénzintézetek.

Újabb szankciók kivetésével fenyegette meg Iránt Donald Trump, ballisztikus rakétákat érintő programjuk miatt. A viszony a két fél között már napok óta egyre élesebb, mióta az USA átmenetileg megtiltotta iráni állampolgárok beutazását az országba, amire Irán hasonló szankcióval válaszolt.

Pozitív meglepetéssel szolgált az amerikai munkaerőpiaci adat, ugyanis 227 ezerrel nőtt a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma januárban. Ez több mint 70 ezerrel meghaladja a 21 ezerrel felfele korrigált decemberi értéket, és jelentősen magasabb a 175 ezres elemzői várakozásoknál. Kisebb negatívum a jelentésben, hogy az átlagos órabérek évesített alapon csupán 2,5%-kal nőttek, a várt 2,7%-kal szemben. Ez enged következtetni, hogy az alacsony munkanélküliségi ráta ellenére, az USA munkaerőpiaca továbbra sem mondható túltelítettnek. A munkanélküliségi ráta 4,7%-ról 4,8%-ra, míg az aktivitási ráta 62,7%-ról, 62,9%-ra nőtt januárban az előző hónaphoz képest.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás