2016-ban tetőzhetett a General Motors profitja

2017.02.07. 14:56 • Erste Uzsonna

Emelkedést vetítenek előre az amerikai határidős indexek. Az S&P500 és a Nasdaq 0,2%-os, a Dow pedig 3%-os emelkedést mutat piacnyitás előtt.

Felülteljesítette a várakozásokat a General Motors a negyedik negyedévben, ráadásul a 2017-es évre további növekedéssel számol. A vállalat 1,28 dolláros tisztított EPS-t jelentett az elemzők által várt 1,17 dollárral szemben, míg az árbevétel 43,9 milliárd dollár lett felülteljesítvén a 41,2 milliárd dolláros várakozásokat. 2017-es profit-előrejelzését megerősítette a cég, továbbra is 6 és 6,5 dollár közötti EPS-t vár. A vállalat annak ellenére optimista, hogy Trump komoly nyomást helyezett a szektorra, ráadásul eközben az amerikai autógyártók készletei rég nem látott magasságokban vannak.

Egyesült Államok teljes gépjármű készleteinek alakulása

A General Motors-nak jelenleg három hónapra elegendő készlete van felhalmozva, amennyiben az előző havi értékesítési rátával számolunk, míg tavaly ugyanekkor ez az érték csupán kétszeres volt. Mivel a többi autógyártó is hasonló helyzetben van, egyre nagyobb árengedményeket tapasztalhatunk a szektorban, ami a profitokra is rányomja a bélyegét. Friss adatok szerint a vállalat 12%-kal többet költött ösztönzőkre januárban, mint egy éve, így további komoly költségcsökkentések szükségesek ahhoz, hogy valóban megvalósuljon az általuk vázolt optimista kép. A befektetők is szkeptikusak egyelőre ezzel kapcsolatban, ugyanis a jó jelentés ellenére 1,5%-os mínuszban van a papír piacnyitás előtt.

Csökkent az Egyesült Államok kereskedelmi hiánya december hónapban. Az elemzők 45 milliárdos hiánnyal számoltak decemberben, azonban ez csupán 44,3 milliárd dollár lett a nemrég napvilágot látott adatok szerint. 2016 egészében Mexikóval szemben nőtt, Kínával szemben csökkent az USA kereskedelmi passzívuma és összességében 502 milliárd dollár lett.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás