Európai félelmek is erősítik a dollárt

2017.02.09. 11:39 • Erste Ötletgyár Maxi

Technikai kép

Letört az emelkedő trendcsatornából az EURUSD árfolyama, így újraindulhat a dollár erősödő trendje.

A fordulat az 1,08-as szint érintését követően következett be és komolyabb támaszt csal a január eleji lokális mélypont jelent 1,034-es árfolyamnál.

Annak eléréséig azonban még a 30 napos mozgóátlag áttörésével is sikerrel kéne járnia a devizapárnak. Tegnap a 30 napos mozgóátlag átmenetileg megállította a dollár erősödését és a 20 napos mozgóátlagig pattant fel az árfolyam, azonban a 30 napos mozgóátlag véleményünk szerint csak átmenetileg fog támaszt nyújtani az árfolyamnak.

Az MACD grafikonján is megjelent az eladási jelzés néhány nappal ez előtt, így ez is megadta a szükséges jelzést a dollár erősödéséhez.

Új jelenség a „Le Spread”

Európában most éppen a francia elnökválasztás számít kockázati tényezőnek. A legfrissebb felmérések szerint ugyanis Marine Le Pen a szavazatok 25%-át kapná, és ezzel megnyerné az elnökválasztás első körét. Ígéretei közt olyanok szerepelnek, mint például visszatérés a francia frankhoz, illetve az infláció mesterséges felpumpálása pénznyomtatással. A franciák kilépése pedig akár az euró jövőjét is megrengethetné, így egyértelműen az euró gyengülésének irányába mutatnak a francia események.

Bár, ahogy alább részletesen is kifejtjük, Le Pen győzelme nem valószínű, a piac mégis aggódik miatta. Ez talán legjobban a 10 éves francia és német államkötvények közötti különbség tágulásával jellemezhető, melyet találékonyan már el is neveztek „Le Spread”-nek.

Forrás: Bloomberg, Erste

Bár egyértelműen kockázatot jelent a francia elnökválasztás, melynek első fordulóját április 23-án, második fordulóját pedig május 7-én tartják, azonban a francia választási rendszer miatt nem valószínű, hogy a végső győztes is Le Pen lenne. De a tavalyi évben a Brexit és Trump megválasztása is bizonyította, hogy a választásoknak tud igencsak váratlan kimenetele is lenni. Ezek a váratlan események pedig óvatos magatartásra motiválják a befektetőket.

Ahogy már említettük, Le Pen a legesélyesebb jelöltje az elnökválasztás első körének, azonban valószínűtlennek tűnik, hogy ezt elnökségre is tudja váltani. Ennek oka a francia választások rendszere, melynek értelmében az első körből a két legtöbb szavazatot elérő jelölt jut tovább a második körbe, ahol már csak rájuk lehet szavazni. Ez garantálja, hogy a végső győztes a lehető legnagyobb társadalmi elfogadottsággal rendelkezzen. A populista szélsőjobb Front National színeiben politizáló Le Pen népszerűsége hatalmas elutasítással párosul. A felmérések szerint a francia választók 60-70%-a elutasítja a Front Nationalt, így valószínűtlennek tűnik, hogy Le Pen a második fordulóban is képes lenne diadalmaskodni.

Beszélnek róla, de nem hisznek a márciusi kamatemelésben

A philadephiai és a San Franciscói Fed elnöke is a márciusi kamatemelés lehetőségéről beszélt, bár ez rendkívül korainak tűnik még. A határidős kamatügyletekbe beárazott valószínűségek nem változtak az elmúlt hetekben a jegybankári nyilatkozatok ellenére sem. A piac jelenleg mindössze 24%-os valószínűséget áraz a márciusi kamatemelésnek, és a májusi esélye sem sokkal több, mindössze 40%. Az első lehetséges időpont, melyet a piac komoly alternatívaként kezel, az a június közepi kamatdöntés, melyen a visszaszámított valószínűségek alapján 65%-os valószínűséggel árazza, hogy 25 bázispontot emelve a 75-100 bázispont közötti tartományba emelheti a kamatot az amerikai jegybank.

Hosszabb távon az amerikai border adjusted tax is dollár erősítő tényező lenne, mivel az importot fékezné, az exportot pedig erősítené. Ezzel pedig folyó fizetési mérleg hiányát csökkentené, és növelné a dollár iránti keresletet.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás