A vártnál gyorsabb ütemben nőtt az infláció az USA-ban

2017.02.15. 15:24 • Erste Uzsonna

Kisebb csökkenést vetítenek előre az amerikai határidők. Az S&P500 és a Nasdaq 0,2%-os mínuszban tartózkodik, míg a Dow nem mutat jelentős elmozdulást.

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az infláció az USA-ban, ráadásul a maginfláció is megugrott. Évesített alapon 2,5%-kal nőtt a fogyasztói árindex januárban az előző havi 2,1% után, ami 0,1 százalékponttal meghaladja az elemzői várakozásokat. Utoljára 2012 márciusában volt ekkora az áremelkedés növekedési üteme. Az áremelkedés döntő része az üzemanyag drágulásának volt köszönhető, de a ruházati cikkek és az újautók drágulása is közrejátszott ebben. A maginfláció 2,3%-os növekedést mutatott a hónapban, míg az elemzők csupán 2,1%-os növekedést vártak.

A várt havi 0,1%-nál nagyobb ütemben, 0,4%-kal növekedtek a kiskereskedelmi értékesítések januárban a tengerentúlon, ráadásul az előző havi 0,6%-os növekedést 1%-ra korrigálták. Ez egy igen jó jel az amerikai gazdaság növekedési kilátásait illetően, ugyanis a belső fogyasztás a GDP nagyjából 70%-át adja.

Pozitívan lepte meg a PepsiCo az elemzőket a negyedik negyedévben. A Pepsi mellett, a Lay’s, a Tropicana vagy a Mountain Dew márkaneveket is birtokló vállalat 19,5 milliárd dolláros árbevétele megegyezett a várttal, míg az 1,20 dolláros tisztított EPS megverte az 1,16 dolláros elemzői várakozásokat. A jó eredmény azt mutatja, hogy a vállalat sikeresen áll át a csökkentett kalóriatartalmú üdítők és az egészséges rágcsálnivalók forgalmazására, amelyek más hasonló egészségesebb életmóddal összeegyeztethető termékekkel együtt már az árbevétel 45%-át teszik ki.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás