Egyszeri tétel miatt kiugróan jó lehet az MTEL eredménye

2017.02.16. 13:50 • Erste Ötletgyár Mini

Február 22-én délután, piaczárást követően teszi közzé negyedik negyedéves eredményét a Magyar Telekom. Előrejelzésünk szerint az MTEL kiugróan jó negyedéves eredményt, 15,3 milliárd forintnyi adózott eredményt ért el. Ebben nagyon nagy szerepet játszik, hogy 13,2 milliárd forint értékben kerülhet sor elhatárolt adófizetési kötelezettség visszaírására a társasági adó 19%-ról 9%-ra való csökkentésének köszönhetően.

Az árbevétel közel 16%-kal csökkenhet, melynek elsődleges oka, hogy az energia kereskedelemből mostanra szinte teljesen kiszállt a Magyar Telekom, viszont a bázisban még ez a tevékenység is szerepel. Másrészt az IT bevételek jelentősen, 42%-kal eshettek vissza. Ezek nagyrészt állami projektekhez kötődő bevételek, melyeket az EU források lehívása jelentősen befolyásol, ebből adódóan erőteljesen ciklikus a szegmens teljesítménye.

A negyedik negyedévben az EBITDA év/év alapon 3,5%-kal eshet vissza, főleg az eszközök magasabb értéke miatt. Az EBIT pedig 7%-kal csökkenhet, itt főleg a montenegrói frekvenciák amortizációja játszik szerepet.

Az év egészére 195 milliárdos EBITDA eredményt jelzünk előre, ami meghaladja a társaság 187-191 milliárd forint közötti várakozását.

Az MTEL már korábban bejelentette, hogy a 2016-os üzleti év után részvényenként 25 forintnyi osztalékot fog fizetni.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás