Gyengélkedik Amerikában a Best Buy

2017.03.01. 15:16 • Erste Uzsonna

Pozitív a hangulat az amerikai határidős piacokon. Az S&P500 és a Dow 0,7%-os, míg a Nasdaq 0,6%-os emelkedést mutat piacnyitás előtt.

A vártnál nagyobb profitnövekedésről számolt be a Best Buy a negyedik negyedéves gyorsjelentésében, azonban a következő negyedévre vonatkozó várakozásával negatívan lepte meg az elemzőket. Az elektronikai cikkek értékesítésével foglalkozó vállalat a vártnak megfelelő 13,5 milliárdos árbevételen 1,95 dolláros tisztított EPS-t ért el, túlteljesítvén az 1,67 dolláros elemzői konszenzust. A vállalat bevételeinek több mint 90%-át kitevő amerikai piacon az azonos üzletekben történő értékesítések 0,9%-ot estek éves alapon, míg az elemzők 0,5%-os növekedéssel számoltak. A következő negyedévre ráadásul a mutató 1,5-2%-os csökkenésével számol a vállalat, amit a vártnál gyengébb profitvárakozások is kísértek. Az elemzők a jelentés előtt 0,49 dolláros tisztított EPS-t vártak az első negyedévre, a vállalat ezzel szemben csupán 0,35 és 0,40 dollár közötti értékre számít. A negatív kilátásokra a vállalat részvényei közel 4%-os eséssel reagálnak piacnyitás előtt.

A vártnak megfelelően, évesített alapon 1,7%-kal nőtt az élelmiszer- és üzemanyagáraktól tisztított fogyasztói kiadások árindexe (PCE maginfláció) január hónapban az USA-ban. Az előző havi adathoz képest nem mutatott változást a Fed által kiemelten figyelt inflációs mutató, így továbbra is a 2%-os jegybanki cél alatt tartózkodik.

Havi alapon 0,2%-kal nőttek a fogyasztói kiadások a tengerentúlon január hónapban, míg az elemzők 0,3%-os növekedéssel számoltak. Eközben a személyi jövedelmek havi alapon 0,4%-kal növekedtek, a 0,3%-os növekedést mutató elemzői konszenzussal szemben. Noha a napvilágot látott adatok nem tértek el jelentős mértékben a várakozásoktól, pozitívnak mondható, hogy a jövőbeni költések alakulását befolyásoló személyi jövedelmek lettek jobbak a vártnál, míg a múltbeli költést mutató személyi kiadások lettek a gyengébbek a két makroadat közül.

Ma este magyar idő szerint 8 órakor jelenik meg a Fed Bézs könyve. Az egyes régiók aktuális gazdasági helyzetét összefoglaló dokumentumban érdemes lesz figyelni, hogy miként alakul regionális szinten a munkaerőpiaci helyzet, illetve, hogy az erősödő dollár mennyiben nehezíti meg a vállalatok életét.

A mai napon piaczárás után árazzák a Snap részvényeit és csütörtöktől már kereskedhetővé válnak a New York-i tőzsdén. A cég eredetileg 14 és 16 dollár közötti kibocsátási árat határozott meg, azonban a hírek szerint nagy az érdeklődés a részvények iránt és akár 17-18 dollárért is elkelhetnek az elsődleges kibocsátás során.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás