Kedvező technikai jelzés a Commerzbank grafikonján

2017.03.03. 14:46 • Erste Ötletgyár Maxi

Fordulatot mutat az árfolyam

A Commerzbank árfolyama egy nagyon szép fordulatot mutatott be az elmúlt napokban. Az árfolyam leszúrt a 7 eurós rés alá, majd onnan még napon belül visszahúzták, ami már önmagában is egy kedvező jelnek számít.

Ráadásul a következő napokban, ahogy azt a grafikon is jelöltük, egy úgynevezett „follow through” nap is kialakult, ami további emelkedést vetít elő.

A „follow through” nap jellemzői a következők:

  • a fordulós gyertyát követően 4-7 napon belül alakul ki (enyhébb definíciók akár 10 napig is megengedik, de akkor már késői „follow through”, mert az intézményi befektetők, azaz a „smart money” későn ébredt.)
  • átlagnál nagyobb forgalmú nap
  • szignifikáns, legalább 2% körüli emelkedés

A „follow through” általában egy elég erős, emelkedés irányába mutató technikai jelzés, ráadásul viszonylag ritka is. Sok esetben jelentős emelkedés szokott jönni belőle.

A kedvező technikai kép alapján a kiszállási pontunkat a januári csúcshoz, 8,45 euróhoz javasoljuk elhelyezni.

A stop megbízás tekintetében pedig kimondottan agresszív stratégiát választunk a magas hozam/kockázat arány érdekében. A veszteséglimitáló stop-loss megbízást 7,1 euróhoz javasoljuk elhelyezni, kihasználva a néhány napja hagyott rést és azt, hogy a technikai elemzés alapján a „follow through” gyertya alsó pontja alá már nem eshetne vissza a részvény.

Forrás: Bloomberg, Erste

 

Nem okozott nagy meglepetést a Commerzbank eredménye

A Commerzbank 183 millió eurós adózott eredményt ért el a negyedik negyedévben, mellyel felülmúlta a várakozásokat. A Bloomberg előrejelzése 170 millió euró, a Commerzbank által gyűjtött konszenzus szerinti eredményvárakozás pedig 154 millió euró volt, de év/év alapon még így is némileg visszaesett a profit a céltartalékolás növekedése miatt. A bank CET 1 tőkemegfelelése az előző negyedév végi 11,8%-ról 12,3%-ra emelkedett.

A kedvező eredmény ellenére a bank óvatos a 2017-es terveket illetően, például továbbra is magas céltartalékolással számolnak.

Hosszútávú felértékelődési lehetőség

Ahogy a Commerzbank menedzsmentje is jelezte, valószínűleg még nem 2017 lesz a fordulat éve, de az előrejelzések szerint már idén is enyhe emelkedést mutathat a Commerzbank eredménye. Az igazán nyereséges időszak majd 2018-ban veheti kezdetét és 2020-ra a profit visszatérhet a 2007-es csúcs közelbe.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az eredmény javulásával párhuzamosan a bank saját tőke arányos nyeresége (ROE) is javulhatna a Bloomberg konszenzus szerint. Míg 2016-ban 1% körüli ROE mellett működött a bank, addig 2018-ra már 2,5%-ot, 2020-ra pedig 5,5%-ot érhet el a működési környezet javulásának hatására.

A Commerzbank-tól elvárt tőkeköltséget (COE) a részvénypiacoktól elvárt kockázati felár és a hosszú német hozamok alapján 5% környékére becsüljük, ami 1-es P/BV értékeltséget indokolna 2020-ra.

Ezzel szemben a bank jelenleg könyvszerinti értékének mindössze harmadán forog, így a várható eredményjavulás hatására jelentős felértékelődési potenciál látható benne. Igaz, ennek beárazódása várhatóan éveket vehet igénybe.

A nyugat-európai szektortársakkal összehasonlítva is alulárazottnak tűnik a Commerzbank. A régiós társak értékeltsége alapján még a mostani megtérülési ráta mellett is a jelenlegi árfolyamnál 20%-kal magasabb fair érték adódik a részvényekre.

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás