Nem kell tartani a holland választásoktól

2017.03.07. 14:23 • Erste Ötletgyár Mini

Sokszínű holland politika

A holland parlamentben 150 képviselő foglal helyet, így a kormányzáshoz 76 parlamenti helyre van szükség az egyszerű többség értelmében. Mivel a holland parlamenti küszöb rendkívül alacsony, mindössze 1%, így számos kispárt is képes bejutni a parlamentbe, ami tovább növeli a parlamenti helyek töredezettségét.

Az idei választásokon a kutatások szerint 11-14 párt is bejuthat a törvényhozásba. A legtöbb szavazatot a jelenleg is kormányzó VVD (People's Party for Freedom and Democracy) és a korábban már említett PVV szerezheti meg, de a 76 parlamenti helyhez mindegyiküknek nagykoalícióra lenne szükségük.

A pártok többsége elfogadható koalíciós partnernek tartja a PVV-t (jelenleg is tagja a kormánykoalíciónak), azonban elutasítják, hogy a párt adja a miniszterelnököt.

Az előző választásokhoz képest a Zöld Baloldal (GL) és az 50Plus nevű, nyugdíjas pártként definiálható tömörülés érte el a legnagyobb növekedést.

A lenti táblázatot egy gyertyadiagramhoz hasonlóan kell értelmezni. Az első lila oszlop esetében például a grafikon azt mutatja, hogy 23-27 között lehet a megszerzett parlamenti helyek száma, 25-ös várható értékkel.

forrás: http://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/p/english.html

Az indikátor az EenVandaag/Intomart Gfk, Ipsos, I&O research, Kantar Public, LISS Panel és a Peil közvélemény kutató cégek felmérésének eredményei alapján készült.

Már a múlté a PVV előnye

Míg korábban úgy tűnt, hogy a PVV akár 30-35 parlamenti helyet is megszerezhet, ami még mindig messze lett volna a kormányzáshoz szükséges 76-tól, mostanra elfogyott az előnye és már csak a második legnépszerűbb pártnak mérik a VVD mögött.

A lenti grafikon a várhatóan megszerzett parlamenti helyek számát mutatja 95%-os szignifikancia szinten, vagyis 95%-os pontossággal a halványabb színű sávon belül alakulhat a választás eredménye az aktuális közvélemény kutatási eredmények alapján.

forrás: http://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/p/english.html

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás