Jó vétel lehet az UniCredit

2017.03.07. 16:30 • Erste Ötletgyár Maxi

Attraktív technikai kép

Az UniCredit technikai képe megítélésünk szerint kimondottan jónak tűnik. Bár a 14,2 eurós ellenállásról lefordult a részvényárfolyam, azonban arra számítunk, hogy hosszabbtávon tovább fog folytatódni az árfolyam emelkedése.

Ha hosszabb távon szemléljük a technikai képet, akkor egy meglehetősen széles bázist látunk 8 euró körüli aljjal és 14,2 eurós tetővel. Ebből, ha sikerülne kitörni az árfolyamnak, akkor a 20 eurós szintet vehetné célba a részvény, ezért kiszállási pontnak a 19,8 eurót határozzuk meg.

Azonban a cél eléréséig több ellenállással is meg kell küzdenie az árfolyamnak. Az első 15,8 eurónál, a második pedig 18 eurónál húzódik.

 A kockázatlimitáló stop-loss megbízást a 200 napos mozgóátlag és egyben a februári mélypontok alá 11,5 euróhoz javasoljuk elhelyezni. Így a pozíció hozam kockázat aránya gyakorlatilag a 3:1 arányszámmal jellemezhető.

Forrás: Bloomberg

Sikeres tőkeemelés

Az UniCredit 13 milliárd eurós tőkeemelése sikerrel lezárult, ezáltal a befektetők fellélegezhetnek. Bár a jegyzési jogok kibocsátása olyan struktúra, mely majdhogynem teljes mértékben garantálja azt, hogy a tőkeemelés sikerrel lezárul.

Az UniCredit vezérigazgatójának nyilatkozata alapján a legnagyobb részvényesek részt vettek a bank tőkeemelésében, ezért az ő részesedésük nem hígult ki, melynek eredményeként úgy tűnik, hogy a bank tulajdonosi szerkezetében sem következett be jelentős átrendeződés. Ez alapján pedig arra lehet következtetni, hogy a meghatározó tulajdonosok türelme továbbra is töretlen az UniCredit iránt.

A tőkememelés hatására 11,15%-ra emelkedett a CET1 ráta, amit időközben 12% fölé emelt a Pioneer alapkezelő és a Bank Pekaoban lévő részesedéséből történő eladás értékesítése. Az UniCredit célja szerint a bank tőkemegfelelése 12,5% lehet 2019-re, ami az európai középmezőnyben helyezi el a bankot. Egyúttal lehetőséget biztosít arra, hogy ne a tőkemegfeleléssel kelljen folyamatosan foglalkozniuk, hanem az üzleti tevékenységekre, a bevétel növelésére koncentrálhassanak.

Csontvázmentes szekrény

Az UniCredit a tőkeemelést megelőzően jelentős egyszeri leírást hajtott végre összesen 13,1 milliárd euró értékben. Így egy sokkal letisztultabb mérleg jött létre és nem kell attól félni, hogy további csontvázak esnek ki a szekrényből.

Az egyszeri leírás a következő fő tételeket tartalmazta:

  • -8,1 milliárd euró hitelekre képzett céltartalék
  • -1,7 milliárd euró Olaszországhoz és Németországhoz kapcsolódó integrációs költségek
  • -2,2 milliárd euró általános céltartalék képzés
  • -0,9 milliárd eurós leírás az ukrán Ukrsotsbankhoz kapcsolódóan
  • -0,2 milliárd euró egyéb

A leírásoknak köszönhetően a nem teljesítő hitelek már 65,6%-os fedezettséggel rendelkeznek, ami 5,1 százalékpontos javulást jelent az előző negyedévhez képest.

2019-es stratégia

A középtávú stratégiában jelentős lépés volt a bank tőkehelyzetének javítása. Ezen túlmenően a költségeket is igyekszik a bankcsoport lefaragni. 2019-re 2800 fővel tervezi csökkenteni az alkalmazotti létszámot a jelenlegi 118 ezer főrő, amitől évi 362 millió eurós költségmegtakarítást tervez elérni a bank. A költséghatékonyság jegyében több száz fiókot tervez bezárni a bankcsoport és az informatikai költségeken is komoly megtakarításokat terveznek elérni.

A növekedés érdekében főként a vállalti üzletágra és a keresztértékesítési lehetőségekre igyekszik koncentrálni a bank. De összességében inkább az a benyomásunk a stratégia alapján, hogy a bevételek növekedése helyett a költségcsökkentés áll a középpontban, ami érthető is, hiszen a bank költség bevétel aránya rendkívül magas, egyszeri hatásoktól szűrve 84% volt, míg a bankszektorban inkább a 40-60% körüli érték számít megszokottnak. Azaz van tere a hatékonyság növekedésének.

Régiós értékeltség

Az olasz szektortársakhoz képest az UniCredit magasan árazottnak tűnik. Ugyanakkor ez az értékeltségben mutatkozó eltérés indokolható azzal, hogy az UniCredit már végrehajtotta a szükséges leírásokat és portfolió tisztításokat, valamint, hogy tőkehelyzete kielégítő.

* Az UniCreditre vonatkozó mutatókat már a tőkeemelés hatását figyelembe véve tüntettük fel. Konzervatív módon azzal számolva, hogy bár javult a bank tőkeellátottsága, de ez nem okozza az eredmény javulását, amelynek kicsi a valószínűsége.

Forrás: Bloomberg, Erste

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás