Nem változtatott az irányadó kamatszinteken az EKB

2017.03.09. 15:12 • Erste Uzsonna

A vártnak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank, így változatlanul 0%-on maradt az alapkamat. Az egynapos hitelkamatot 0,25%-on a betéti kamat pedig -0,4%-on tartották. Az eszközvásárlási programon sem változtatott a jegybank, jelenleg még 80 milliárd eurós keretösszeggel, és áprilistól az év végéig pedig 60 milliárd értékben folytatódnak az eszközvásárlások. Mario Draghi jegybankelnök szerint egyelőre korai lenne azt mondani, hogy győztek inflációs fronton, bár a deflációs veszélyek eltűntek. Kikerült a közleményből az a fontos mondat, hogy a jegybank szükség esetén minden rendelkezésre álló eszközt kész bevetni. Az EKB felfelé módosította a GDP és az inflációs előrejelzéseit. Idén 1,7% helyett 1,8%-kal jövőre pedig 1,6% helyett 1,7%-kal növekedhet a gazdaság. Az áremelkedés üteme 1,3% helyett 1,7%-os lehet idén, jövőre pedig 1,5% helyett 1,6% lehet az inflációt. Az euró hirtelen erősödni kezdett.

A múlt héten 243 ezren folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért a tengerentúlon, amely 20 ezerrel magasabb a megelőző hetinél. Az adat némileg magasabb a piac 238 ezres várakozásánál.

A februári tengerentúli import árindex meglepetést okozott a befektetőknek, mert a piac 4,4%-os bővülésre számított, a múlt havi 3,8% után, a valós adat azonban 0,2%-ponttal magasabb lett a vártnál.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás