Erős munkaerő piaci adat támogatja a Fed emelését

2017.03.10. 14:45 • Erste Uzsonna

Az amerikai határidős indexek egységesen 0,3%-os emelkedést mutattak a piacnyitást megelőzően.

A befektetők ma leginkább a 14.30-kor megjelenő amerikai munkaerő piaci adatokra koncentráltak. A héten korábban már megjelent ADP foglalkoztatottsági adat kedvező előjelnek számított és a mai munkaerőpiacai adatok tényleg nagyon erősek lettek, így megerősödhetnek a jövő heti kamatemelési várakozások.

A nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 235 ezerrel nőtt felülmúlva a 200 ezres várakozást, ráadásul a korábbi adatot is felfelé módosították 238 ezerre. A munkanélküliségi ráta a várakozásnak megfelelően 4,8%-ról 4,7%-ra esett, miközben az aktivitási ráta 62,9%-ról 63,0%-ra emelkedett. Az úgynevezett alul foglalkoztatottsági rátában is nagy volt a javulás, ez 9,4%-ról 9,2%-ra csökkent. Az átlagos bérek a várakozással összhangban 2,8%-kal emelkedtek év/év alapon.

Magyar idő szerint este 8-kor jelenik meg az amerikai költségvetési hiányról szóló friss adat. A várakozás szerint 190 milliárd dolláros deficittel zárhatta a költségvetés februárt, ami némileg kisebb hiány, mint a tavaly februári 192,6 milliárd dollár volt.

Az Expedia vezérigazgatója szerint az amerikai turisztikai ágazatnak több kihívással is meg kell küzdenie. Egyrészt hátrányosan érinti őket Trump beutazási politikája. Másrészt az erős dollár egyre drágább turisztikai desztinációvá teszi az USA-t. Viszont a németországi kilátásokról pozitívan nyilatkozott, ezért itt további terjeszkedést terveznek.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás