Magyar áldozatokkal jár a régiós index átsúlyozása

2017.03.13. 14:54 • Erste Ötletgyár Mini

Március 20-tól már az új súlyokkal fog indulni a régiós CECE indexel a kereskedés, így az index átsúlyozására péntek délután, a záró szakaszban fog sor kerülni. Az indexátsúlyozás végleges paramétereit március 15-én hozza nyilvánosságra a Wiener börse.

A mostani negyedéves átsúlyozás meglehetősen sok változtatást is tartalmaz. Például a lengyel Eurocash és LPP kikerül a régiós indexcsaládból, helyüket a szintén lengyel CCC és JSW fogja átvenni.

Az átsúlyozásnak több hazai vonatkozása is van. Legérdekesebb az OTP közkézhányadának változása, ami 80%-ról 70-ra csökken. Ennek hatására számításaink szerint 1 százalékponttal csökken az OTP súlya a CECE indexben. Ez az indexet követő alapok és ETF-ek részéről eladásokat válthat ki, azonban számításaink szerint a forgalom arányában ezek nem fognak jelentős súlyt képviselni.

Szintén magyar vonatkozás, hogy nő az ÁNY és a Graphisoft figyelembe vett közkézhányada és ezzel együtt súlya is. Itt az alacsony forgalom miatt relatíve érezhetőbb hatásokkal járhat a változtatás. Például a Graphisoft esetében csaknem egy napnyi mennyiségre érkezhet extra vételi kereslet.

Az átsúlyozásról készült számításainkat az alábbi táblázat foglalja össze. A tranzakció becsült méretének számításánál a Lyxor CECE ETF-et vettük alapul, mely inkább alsó becslésnek számít, hiszen nem számol azzal, hogy a befektetési alapok is követik az indexet, így az ő tranzakcióik is megjelennek az index átsúlyozásakor.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás