Egyre több jel utal az infláció felpörgésére az USA-ban

2017.03.14. 14:21 • Erste Uzsonna

Csökkenést vetítenek előre a mai kereskedésre a vezető amerikai indexek. Az S&P500 0,4%-os, a Dow és a Nasdaq 0,3%-os csökkenést mutat.

Évesített alapon 2,2%-kal nőttek a termelői árak az USA-ban február hónapban, míg az elemzők 1,9%-os növekedést vártak. Legutoljára 2012. márciusában volt hasonló mértékű megugrásra példa. Amennyiben az élelmiszer- és energiaáraktól tisztított mutatót nézzük 1,5%-os éves alapú növekedést tapasztalhatunk, ami 0,3 százalékponttal magasabb az előző havinál és megegyezik a várakozásokkal.

Továbbra is nagyon magas szinteken a kisvállalatok optimizmusa a tengerentúlon. Az előző havi 105,9-es értéket követően 105,3 pont lett a mutató értéke februárban, így továbbra is 43 éves történetének csúcsa közelében tartózkodik a mutató. Mind a munkaerőpiac, mind az infláció alakulásának szempontjából fontos jelzés, hogy a megkérdezett vállalatok 26%-nál emelkedtek a bérek februárban, ami az egyik legnagyobb arány 2007 óta. Ennek egyik fő oka az volt, hogy szűkösen állt szakképzett munkaerő a vállalatok rendelkezésére. A kisvállalati szektor igen fontos része az amerikai gazdaságnak, hiszen, a magánszektorbeli munkahelyek körülbelül 50%-át, a teljes exportvolumen megközelítőleg 1/3-át adja.

Noha Magyarországon a holnapi nap folyamán a 48-as forradalomra emlékezünk, és így a kereskedés is szünetel a BÉT-en, a világ többi szegletében ezzel szemben felpörögnek az események. A holland választások mellett, a Fed kamatdöntő ülésének végkimenetelét lesz érdemes figyelni március 15-én. Magyar idő szerint este 7 órakor teszi közzé közleményét a FED, ahol a piac a közelmúltban megjelent pozitív makroadatok alapján már borítékolja a 25 bázispontos kamatemelést. Az ülést követően napvilágot lát a Fed Nyíltpiaci Bizottságának tagjainak előrejelzése az USA várható kamatpályájával kapcsolatban (dot plot), valamint a frissített gazdasági előrejelzések is publikálásra kerülnek.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás