Újraindulhat a dollár erősödése

2017.03.24. 11:33 • Erste Ötletgyár Maxi

Március elején 1,049-es szintről emelkedésnek indult az EURUSD árfolyama és egészen 1,08-ig emelkedett vissza a devizapár. Ezt a szintet többször is tesztelte már az EURUSD kurzusa, tavaly decemberben és idén február elején is ennek a szintnek a tesztelését követően indult újra el a dollár erősödése.

Az ellenállást elérve ezúttal is fordulni látszik az EURUSD trend, ezért a dollár erősödésére spekuláló short ajánlás felvételét javasoljuk.

Kiszállási pontunkat a korábbi 1,036-os mélypont fölé, 1,04-hez javasoljuk elhelyezni.

A kockázatlimitáló stop-loss megbízást a már említett szint fölé és a 200 napos mozgóátlag fölé javasoljuk elhelyezni 1,091-hez.

Így a pozíció hozam-kockázat aránya közelíti a 4:1 arányt, ami kimondottan jó kockázati profilnak számít.

Enyhe csalódást okozott a Fed

Március közepi kamatdöntő ülésén a Fed nyíltpiaci bizottsága 25 bázisponttal 75-100 bázispontos sávra emelte az amerikai alapkamatot, ahogy arra számítani lehetett. Ennek ellenére a piaci szereplők többsége csalódásként élte meg a Fed ülését, hiszen a jegybankárok egyedi kamatvárakozását tükröző Dot Plot ábra érdemben nem változott meg. A korábbi üléshez hasonlóan idénre és jövőre is összesen 3 kamatemelésre és továbbra is 3%-os hosszú távú egyensúlyi kamatra számítanak a jegybankárok.

Ez pedig enyhe csalódást jelentett a piac számára, mely már kezdett arra spekulálni, hogy a kedvező makroadatokkal és a márciusi kamatemeléssel párhuzamosan a Dot Plot is felfelé fog eltolódni. Erre azonban nem került sor, így a spekulánsok profit realizálásba kezdtek.

 

Egyre tágabbra nyílik a hozamkülönbözet

Bár negatív meglepetést jelentett, hogy a Dot Plot nem tolódott felfelé, ez azonban nem változtatott azon, hogy a dollár és euró közti hozamkülönbözet egyre jobban kinyílik a dollár javára.

Ahogy a lenti ábrán is látható, jelenleg a 3 hónapos amerikai államkötvények hozama mintegy 1,8 százalékponttal meghaladja a német eurós hozamokat. Ez a hozamkülönbözet (carry) pedig a dollár erősödésének irányába tereli a spekulatív tőkét.

Ráadásul az amerikai kamatok még tovább növekedhetnek, míg az EKB az idei évben nagy valószínűséggel még nem fog változtatni kamatpolitikáján. Így ez a hozamkülönbözet mintegy további 50 bázisponttal tágulhat az idei év folyamán, ami várakozásunk szerint további dollárerősödést indukálhat.

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás