ProSiebenSat1: Itt a trendforduló!

2017.03.31. 12:47 • Erste Ötletgyár Maxi

 

 Technikai kép

A ProSiebenSat1 2015 végén kezdődő eső trendje tavaly novemberben ért véget. Az árfolyam a 31,3 eurós mélypontról fordult meg, de január elején a 40 eurós ellenállnál elakadt az emelkedés. Rövid korrekciót követően a múlt hét során sikerült ezt a szintet áttörnie a kurzusnak, miközben a csökkenő trendvonalat, a 20, a 30, illetve a 200 napos mozgóátlagokat is áttörte a papír.

Ezzel nagy tere nyílt az emelkedésnek, bár a 41,6-41,9 közötti illetve a 44,54-44,64 rés még ellenállást jelenthet. A grafikonon kirajzolódott fej és vállak alakzatból azonban komoly emelkedési potenciál látható, az alakzatból számított célárfolyam alapján 48,8 euróig emelkedhet az árfolyam, így ezt a szintet jelöljük meg célárfolyamnak. A stop-loss szintet 36,9 euróhoz tehetjük, így egy komolyabb korrekció esetén is pozícióban maradhatunk. Bátrabb kereskedők a legutóbbi leszúráshoz is tehetik a veszteséglimitáló megbízást, amely a 20 és a 30 napos mozgóátlagok alatt, 38,8 eurónál található, így sokkal kedvezőbb hozam/kockázat arány érhető el.

A ProSiebenSat1-ról

A ProSiebenSat1 az egyik legnagyobb független médiatársaság Európában. A cég fő üzletága a hirdetésekkel finanszírozott ingyenesen sugárzott TV csatornák. A ProSiebenSat1 egy éve tagja a DAX indexnek is, a cég piaci kapitalizációja közel 9,5 milliárd euró. Az utóbbi években dinamikusan nőtt a cég eredménye, tavaly az árbevétel 17%-kal, miközben az EBITDA 10%-kal növekedett.

Az árbevétel 85%-a származik a német, osztrák és a svájci piacról, de az elmúlt években egyre fontosabb szerepet tölt be az USA piac is. Néhány év alatt az USA-ból származó árbevétel közel 10%-ra emelkedett, míg a skandináv piac is felfutott 3,9%-ra.

A ProSieben Sat1 2016-os számai összességében nem okoztak nagy meglepetést, a vártnak megfelelően alakultak. Az árbevétel 3,8 milliárd eurós értéke 0,2 milliárd euróval múlta felül a várakozásokat, a kamatok és amortizáció előtti üzemi eredmény (EBITDA) 1,018 milliárdos értéke nagyjából az 1,006 milliárdos várakozásoknak megfelelő. Az egy részvényre jutó profit 2,37 eurós értéke hajszálnyival gyengébb a vártnál. A menedzsment és az elemzők is további növekedést várnak a társaságtól idénre.

A társaságnak tavalyelőtt volt egy akvizíciója, amely utólag is jó vételnek tűnik, bár a cég tevékenysége nem igazán illik bele a társaság profiljába. Az Etraveli utazási irodát 2015-ben 235 millió euróért vásárolta meg a ProSiebenSat1, 9,4-es EV/EBITDA mellett. A papír árazása hasonló volt a versenytársakéhoz, amelyek azóta látványosan felértékelődtek. Az Etraveli is rendkívül gyorsan nőtt az elmúlt időszakban, jelenleg már 342 millió euróra értékelhető a társaság (EV/EBITDA alapján), ami 46%-os hozamot jelent 15 hónap leforgása alatt. Az utazás és a tévécsatornák között nehezen lehet szinergiát találni, így az Etraveli eladása teremthet értéket a részvényeseknek.

A november eleji gyors zuhanást az árfolyamban egy tőkeemelés okozta, amely megnövelte a társaság lehetőségeit az akvizíciókat illetően. A befolyt 500 millió euró mellett további 200-300 millió eurót tudna felvásárlásokra elkölteni a társaság, de ha ehhez még hozzáadjuk az Etraveli esetleges eladásából származó összeget, akkor már bőven 1 milliárd euró fölötti összeg állna rendelkezésre.

Optimisták az elemzők

A Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége optimista a papírral kapcsolatban. Az elemzők 77%-a vételre ajánlja a papírt, 23%-uk pedig tartásra javasolja. A 12 hónapos célárfolyamok átlaga 45,5 euró, ami 12%-os felértékelődési potenciált jelent.

Attraktív osztalékot fizet a társaság

Az osztalék miatt is érdemes foglalkozni a papírral, a tavalyi év után 1,9 eurós részvényenkénti osztalékot fizet a társaság, ami 4,7%-os osztalékhozamot jelent. Ráadásul a DAX komponensek közül a ProSiebenSat1 osztalékhozama a legmagasabb (az osztalékfizetés dátuma május 17). A társaság évek óta egyre magasabb osztalékot fizet a részvényeseknek, jövőre már 2,1 eurós osztalékot várnak az elemzők.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás