Vegyes képet mutat az amerikai munkaerőpiaci adat

2017.04.07. 15:34 • Erste Uzsonna

Csökkenést mutatnak a határidős indexek piacnyitás előtt. Az S&P500 és a Dow 0,3%-os, a Nasdaq 0,2%-os csökkenést mutat.

A várt 180 ezerrel szemben csupán 98 ezerrel bővült a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma az USA-ban március hónapban. Az előző havi igen pozitív 235 ezres adatot 16 ezerrel lefele korrigálták. Ezzel egy időben a munkanélküliségi ráta 4,7%-ról 4,5%-ra csökkent, míg az átlagos órabérek éves alapon az előző hónaphoz hasonlóan 2,7%-os növekedést mutattak. Az aktivitási ráta az előző hónapot követően továbbra is 63%-on áll. Az, hogy a foglalkoztatottak bővülésének száma alulmúlta a várakozásokat egy esetleges jele lehet annak, hogy hosszabb idő után nagyobb mértékben beszűkült a munkaerőpiac, azonban ezzel a kijelentéssel érdemes még megvárni a következő havi adatokat.

A Fed Minneapolisi elnöke, Neel Kashkari szerint akkor lehet itt az ideje a monetáris szigorításnak a tengerentúlon, amikor az aktivitási ráta (gazdaságilag aktívak és a munkaképes korú népesség számának a hányadosa) 2016 vége óta tartó kisebb növekedése ismét megáll, azaz már nem akar több amerikai újból visszatérni a munkaerőpiacra. Az aktivitási ráta, 2014 óta 62,5 és 63% között mozog, amely sávnak most a tetején tartózkodik a mutató. Kashkari volt az egyetlen Fed kormányzó a márciusi ülésen, aki nem értett egyet az akkori kamatemeléssel.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás