Trendforduló küszöbén a japán jen

2017.04.13. 13:24 • Erste Ötletgyár Maxi

 

Forrás: Bloomberg

Technikai kép

Tavaly novembertől két hónapon keresztül intenzíven gyengült a jen a dollárral szemben, majd az év elején egy hirtelen fordulat következett. A 118,6 jenes maximumról indult a japán fizetőeszköz erősödése, és az elmúlt napokban újabb látványos jenerősödés öthónapos csúcsot hozott. Egy erős támaszzónát ért el az árfolyam, mégpedig a 200 napos mozgóátlagot és a csökkenő trendcsatorna alját, amely 108,7-nél található.

Itt meg is torpant a jen erősödése, egyelőre elég erősnek bizonyul a támasz. Bár erős fordulós jelzések egyelőre nem rajzolódtak ki a grafikonon, de a támasz működik és fordulatra számítva érdemes vételi pozíciókat nyitni. A stop-loss megbízást jóval a támasz alá javasolt elhelyezni, mert így akkor is pozícióban maradhatunk, ha jönne még egy leszúrás a fordulat előtt. A stop-loss szintje 106,7 jen. Célárfolyamnak az év eleji lokális maximumot jelöljük meg, bár a 118,6-os szintig még több ellenállás is található (111,7-nél és 115-nél), de középtávon elérhető lehet a legutóbbi csúcspont

Egy kis történeti áttekintés

A japán jegybank 2013-ban indította útjára a jelenleg is tartó eszközvásárlási programját, ezzel a lépéssel próbálta meg elejét venni a deflációnak, amely már régóta sújtja a japán gazdaságot. A 2008-as válság tovább nehezítette a japánok helyzetét, ezért növelte fokozatosan a Bank of Japan évi 80.000 milliárd jenre pénznyomtatást. Az infláció azonban nem igazán tért magához, ahogy az alábbi ábrán is látható (a nagy megugrás a 2014-es adóemelés hatásának volt köszönhető).

 

Forrás: Bloomberg

A japán monetáris politika megváltozása

Az állampapírhozamok főként a jegybank vásárlásai miatt folyamatosan zuhantak az utóbbi években, míg a 10 éves hozam (lenti ábra) tavaly év elején elérkezett a negatív tartományba. Tavaly szeptemberben a Bank of Japan bejelentette, hogy változtat a monetáris politikáján és a 10 éves államkötvények hozamát nulla környékén tervezi horgonyozni a jegybank, amit a monetáris bázis változtatásával kívánnak elérni, és rugalmasabban fogják alakítani a kötvényvásárlásokat is a cél elérése érdekében. Az eszközvásárlásokat pedig egészen addig folytatja a jegybank, amíg nem sikerül 2%-os inflációs célját elérnie. Elemzői várakozások szerint 2019-2020 környékére érheti el a jegybank a célját.

 

Forrás: Bloomberg

Donald Trump elnökké választása nemcsak az USA-ban de szerte a világban felhajtotta az inflációs várakozásokat, amely jótékony hatással volt a hozamok emelkedésére is. Ezért a japán jegybanknak az utóbbi időben is aktívan kellett folytatnia a vásárlásokat, hogy megakadályozza a további hozamemelkedést. Így a jegybank kezében lévő adósságállomány még tovább emelkedhet a jelenlegi közel 35%-os szintről (a teljes államadósság ekkora %-át birtokolja a jegybank) A 10 éves hozam 0%-os szint körüli tartása pedig tovább pörgetheti az eszközvásárlásokat. Ráadásul egyelőre az infláció sem akar elindulni, ezért még egy ideig nem valószínű a program leállítása.

A japán jen menekülődeviza szerepet is szokott betölteni, amely azt jelenti, hogy fokozott érdeklődés mutatkozik a jen iránt, amikor a világban felerősödik a kockázatkerülés. Az elmúlt napokban is ez a jelenség tapasztalható a fokozódó geopolitikai feszültségeknek köszönhetően. Az amerikaiak szíriai bombázása, illetve az észak-koreai háborús félelmek táplálják a jen erősödését, de ezek enyhülése esetén megszűnhet a jenre nehezedő nyomás. Átmenetileg ezért van még lehet tere a jen erősödésének, de fundamentális alapon már alátámasztható a fordulat.

Az USD/JPY közelgő fordulatát erősíti a tengerentúlon zajló folyamatok is. Az USA-ban már elindult egy ideje a monetáris szigorítás, legutóbb márciusban emelt kamatot a jegybank és idén még további kamatemelések is várhatóak (a piac még két kamatemelésre számít).

Az alábbi grafikonon a 3 hónapos dollár illetve jen hozamok közötti különbség látható. Már egy jó ideje a dollár javára nő a hozamkülönbözet, bár az utóbbi hetekben korrekció alakult ki, de a hosszabb távú folyamatokat ez nem fogja megváltoztatni. Japánban még hosszú ideig maradhat az alacsony kamatkörnyezet, ezért a két ország 3 hónapos hozamainak különbözetei közötti olló tovább nyílhat, ez pedig gyengítő hatással lehet a jenre. Némileg árnyalja azonban a képet, hogy a kereskedelmi mérleg pozitívba fordult, amely hosszabbtávon támogathatja a japán fizetőeszközt.

Forrás: Bloomberg

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás