Kedvező időszak elé nézhet az ArcelorMittal árfolyama

2017.04.21. 15:59 • Erste Ötletgyár Maxi

Példaértékű fordulatot mutatott be az ArcelorMittal, így technikai képe kimondottan pozitívvá vált, ezért piaci árfolyamon a részvények vételét javasoljuk.

Március elején erőteljes korrekció indult az ArcelorMittal árfolyamában, ami egészen április közepéig ki is tartott, de néhány napja a 200 napos mozgóátlagról képes volt megfordulni az árfolyam.

A 200 napos mozgóátlag jelen esetben egy nagyon erős technikai támaszt jelentett, hiszen november környékén ugyanezen a szinten egy rést hagyott (6,7-6,8 euró között) az árfolyam, ráadásul egy hosszú távú támasz is ezen a szinten van.

Forrás: Bloomberg, Erste

A profitrealizálási megbízásunkat a februári csúcs közelében, 8,75 euróhoz tesszük, míg a veszteséglimitáló stop-loss megbízást 6,6 euróhoz javasoljuk elhelyezni. Ha ide csökken az árfolyam, akkor már elestek az erős támaszok, így célszerűbb inkább zárni pozíciónkat.

Jelentős értékeltségi diszkont az ArelorMittalnál

Több éves csúcsra támadt az ArcelorMittal értékeltségi diszkontja a szektortársakhoz képest. Az iparágban meghatározónak számító EV/EBITDA alapján 33%-os diszkonton forognak a részvények, ami az elmúlt 5 év legnagyobb diszkontját jelenti. Az ArcelorMittal értékeltsége jellemzően elmarad a szektortársakétól, de ennek átlagos értéke mindössze 20%. A mostani értékeltség még a +/- 1 szórásnyi távolságból is kiesik, így a mostani értékeltségi diszkont statisztikailag is kimondottan nagynak számít.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az ArcelorMittal értékeltsége nemcsak a szektortársakhoz képest, hanem abszolút értelemben is kimondottan olcsónak tűnik, a társaság értéke (EV) mindössze 4,6-szorosa az egy év alatt megtermelt adókkal és amortizációval módosított eredménynek (EBITDA). Ez közel 5 éves mélypontot jelent az árazás tekintetében.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az elemzői konszenzus szerint a társaság EBITDA eredménye idén és jövőre is mérsékelten meghaladhatja a 2016-ban elért eredményt. Vagyis az alacsony értékeltséget nem az összezuhanó profitkilátások indokolják.

Forrás: Bloomberg, Erste

Kedvező hírek is segítik az árfolyam fordulását

Az elmúlt két napban bemutatott fordulatot a pozitív hírek is támogatták. Egyrészt, hogy az amerikai pénzügyminiszter ismét elővette az adóreform és infrastruktúra-fejlesztés tervét és azt ígérte, hogy év végére benyújtja erről szóló javaslatát. Ez eleve optimista hangulatot teremtett, de az infrastruktúra-fejlesztésből az ArcelorMittal közvetlenül is részesülhetne.

Másrészt Donal Trump az acélimportok kivizsgálását kezdeményezte, ami elsősorban a nagyon olcsó kínai importot igyekezhet megállítani. Ezzel csökkenne a verseny az acéliparon belül, ami szintén előnybe hozná az amerikai acélvállalatokat, köztük az ArcelorMittal amerikai leányvállalatát is.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás