Micron Technology: Alulértékelt részvény egy alulértékelt szektorban

2017.04.21. 16:16 • Erste Ötletgyár Maxi

Technikai kép

A március végi nagyon erős gyorsjelentést követően nagyot emelkedett az árfolyam, azonban ezután teljes egészében visszaadta ezt és betöltötte a 26,4 dollárnál hagyott rést. Innen fordulni tudott a papír, jelenleg a rövid távú mozgóátlagokat igyekszik az árfolyam maga mögött hagyni. A jelenlegi szinteken igen jó, 4:1-es hozam/kockázat aránnyal tudunk piacra lépni, ugyanis célárként a 35 dolláros szintet tudjuk megjelölni, míg stop megbízásunkat 26,3 dollár környékére helyezhetjük el.

Forrás: Bloomberg, Erste

Fordulat a gazdasági ciklusban

2015. második negyedévétől kezdődően lassulni kezdett az amerikai gazdaság növekedési üteme és egészen 2016. második feléig kellett várnunk a fordulatra. Ez idő alatt a reál GDP éves növekedési üteme 3,3%-ról 1,3%-ra lassult. 2016. harmadik negyedévében egyelőre úgy tűnik, hogy fordulóponthoz érkezett az USA gazdasága ugyanis 1,65%-os, majd a rákövetkező negyedévben 1,9%-os növekedést tudott felmutatni. Ez a folyamat a gazdaság ciklikusságától nagyban függő szektorok teljesítményében is éreztette hatását, többek között a félvezető szektorban is. Az S&P500 félvezetők szektorindexe több mint 2 évnyi oldalazást követően ismét felfele vette az irányt és 2016. júliusától közel 30%-ot emelkedett. Ezzel együtt a szektor értékeltsége az előremutató P/E ráta alapján továbbra is igen attraktív, a legtöbb más amerikai szektorral szemben.

S&P500 Félvezető szektor értékeltségének alakulása

 

Forrás: Bloomberg, Erste

A fenti ábrán azt láthatjuk, hogy a szektor a gazdasági válságot megelőzően sok éven át 10 és 30 közötti előremutató P/E rátán forgott, majd annak hatására, hogy az elemzők hirtelen nagyobb mértékben elkezdték visszavágni profitvárakozásaikat a mutató hatalmasat ugrott. Ezt hosszabb idő elteltével az árfolyamváltozás is lekövetette, így a P/E mutató is visszaereszkedett a normálisnak mondható tartományba. Nagyjából a 10-es érték környékén volt a mélypont, ahonnan egy lassú emelkedés vette kezdetét. Jelenleg 15 körüli értéket vesz fel a mutató, így még messze vagyunk az elmúlt 14 év 22-es átlagától. Jóllehet, hogy a gazdasági válság során tapasztalt megugrás felfele tolja el az utóbbi évek átlagát, ám ha ettől a hatástól megtisztítjuk a mutatót, ezzel együtt is egy 19-es átlagértéket kapunk, amihez képest továbbra is egy 25% körüli diszkontot tapasztalhatunk a piacon. Értékeltség alapján a Micron Technology pozitív értelemben emelkedik ki ebből a szektorból, ráadásul az elemzők nemrégiben nagymértékben emeltek profitvárakozásaikon.

Hanyatlóban a DRAM piac

A vállalat a fejlett félvezető rendszerek fejlesztésének egyik nemzetközi éllovasa. Portfóliójuk túlnyomó részét a nagy teljesítményű memória technológiák, köztük a DRAM (dynamic random-access memory) és a NAND Flash képezik. A DRAM memóriák a hasonló technológiák közül relatíve olcsónak számítanak, azonban tartalmukat csak folyamatos tápellátás mellett képesek megtartani. Főként számítógépekben, szerverekben és fogyasztói elektronikai cikkekben alkalmazzák őket. A DRAM piacot a Micron Technologies mellett a Samsung és a dél-koreai SK Hynix osztják fel egymás között. Ez a piac a számítógép értékesítések 2012 óta tartó csökkenése miatt erősen túlkínálatossá vált és egyelőre nem mutatkoznak fordulat jelei. Az átlagos értékesítési árak erős csökkenő trendet mutatnak a szegmensben, így a gyártási költségek nagymértékű lefaragásával igyekeznek a vállalatok szinten tartani a marzsokat.

A 3D NAND-é a közeljövő

A Micron másik fő bevételforrása a NAND Flash memóriákból származik, amely az adatok megmaradó, tápellátás nélküli tárolását, valamint ezek elektronikus törlését és újraprogramozását teszi lehetővé. Ez a technológia nagyobb háttértárolók esetében ideális, mivel igen gyors írás-olvasást tesz lehetővé relatíve alacsony költségek mellett. Ebben a szegmensben a vállalat szorosan együttműködik az Intellel a fejlesztés, a gyártás, a dizájn és az értékesítés terén. Ez mindenképpen pozitív jelnek mondható, hiszen az Intel eddig története során rendre kivonult a már nem elég vonzónak tűnő félvezető memóriákkal kapcsolatos szegmensekből. A két vállalat 2015. márciusában rántotta le a leplet új 3D NAND Flash technológiájáról, amiben a memóriacellák egymásra vannak halmozva, ezáltal megháromszorozván a sík NAND-ok által biztosított tárhelyet. Emellett 2016. augusztusában jelentette be a Micron, hogy okostelefonokban használható változatot is piacra dob, aminek egyik előnye, hogy kisebb teret foglal el a készülék egyéb tartozékai elől. A Micron 2017. első negyedévében már azzal számol, hogy a legyártott NAND Flash memóriák túlnyomó többségét már a 3D-s verzió fogja adni.

A vállalat értékesítéseinek alakulása jól tükrözi a memóriák piacán az utóbbi években lezajló trendet, ugyanis az látható, hogy az értékesítések egyre inkább a NAND Flash technológiák irányába tolódtak el. Míg 2014-ben a vállalat árbevételének 68%-át a DRAM és 27%-át a NAND Flash memóriák értékesítése tette ki, 2016-ra a DRAM értékesítések aránya 58%-ra csökkent, míg a NAND Flash értékesítések aránya 37%-ra növekedett. Ennek a trendnek a további folytatódása várható az elkövetkező években.

3D XPoint, új irány a memóriachipek piacán

A Micron és az Intel 2015-ben mutatta be új, 3D XPoint (ejtsd: Crosspoint) technológiáját, amely egy teljesen új technológiát képvisel a nem felejtő memóriák szegmensében. A 3D XPoint nagyságrendekkel gyorsabb és tartósabb a NAND Flashnél, ráadásul egy megfizethető alternatívát is kínál. A Micron ezen memóriák gyártását 2016-ban kezdte meg és 2017-ben a termelés jelentős felfutását várja. Az új technológia forradalmasíthatja a nem felejtő memóriák csoportját, ám az elterjedése kissé elhúzódhat, mivel a különféle szoftveres fejlesztéseknek is le kell követniük a változásokat.

Negyedéves gyorsjelentés

Erős számokat közölt második gazdasági negyedéves gyorsjelentésében a vállalat, a következő negyedévre pedig kivételesen erős várakozásokat tett közzé. A vállalat árbevétele a március 2-án zárult gazdasági negyedévben a várakozásoknak megfelelően 4,65 milliárd dollárt tett ki, a 0,9 dolláros tisztított EPS pedig felülmúlta a 0,86 dolláros várakozásokat. A harmadik gazdasági negyedévre 1,43 és 1,57 dollár közötti tisztított EPS-t vár a vállalat, míg a jelentés közzététele előtt az elemzői konszenzus csupán 0,95 dollár volt. A vállalat vezérigazgatója, Mark Durcan szerint igen erős kereslet mutatkozik jelenleg a NAND és DRAM memóriachipek iránt, miközben az iparági kínálat limitált. Ez ahhoz vezetett, hogy a régóta csökkenőben levő átlagos DRAM értékesítési árak 21%-kal emelkedtek a negyedévben, amik a folyamatban lévő költségcsökkentési intézkedésekkel együtt kiugróan jó 36,7%-os bruttó marzsot eredményeztek. A pozitív hírekre az elemzők többsége komoly mértékben emelte a vállalatra vonatkozó profitvárakozásait, ráadásul nemcsak az idei hanem a rákövetkező két évre is.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Értékeltség

A fentiekben már láthattuk, hogy a félvezető szektor jelenleg relatíve olcsónak tűnik a historikus adatok alapján, a Micron Technology pedig az USA-ban a szektoron belül a legolcsóbb vállalatnak számít. A vállalat jelenleg 7 körüli előremutató P/E rátán forog, míg az amerikai szektortársak értékeltségének átlaga 22 körüli értéket mutat. Amennyiben a vállalat utóbbi években látott értékeltségét nézzük, úgy a jelenlegi 7 körüli érték továbbra is olcsónak számít. A gyorsjelentést követően a részvények árfolyammozgása csak mérsékelten követte le a megugró profitvárakozásokat, így a P/E ráta két nap alatt 1,5 pontot esett, ami egy kedvező vételi lehetőséget kínál.

A Micron Technology értékeltségének alakulása

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Amennyiben a vállalat profitjainak múltbeli alakulását nézzük, láthatjuk a választ arra, hogy miért forog jóval alacsonyabb értékeltségen a Micron Technology, mint a szektortársak. A profitok igen változékonyan alakultak az utóbbi években, mivel a memória technológiák szegmensét a folytonos megújulás jellemzi. A legutóbbi gyorsjelentés alapján jelenleg igen jól pozícionálta magát a vállalat ebben a versenyben, amit már a következő évekre vonatkozó elemzői várakozások is tükröznek.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

A felhőalapú szolgáltatások térnyerése és az önvezető autók rohamtempóban történő fejlesztése további keresletet támaszt a Micron technológiái iránt, amik a profitok további bővüléséhez járulhatnak hozzá a közeljövőben.

 

 

 

 

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás