Erősödő rubel is húzza a Richtert

2017.04.24. 14:50 • Erste Ötletgyár Maxi

Az elmúlt egy évben egy emelkedő trendcsatorna határozta meg a Richter részvények mozgását. Ezt az emelkedést sikerült is meglovagolnunk, hiszen 2016 júniusa óta rendelkezünk nyitott vételi ajánlással a Richterre. Ezen időszak alatt közel 30%-ot emelkedett a Richter árfolyama és már megközelítette a 7.090 pontos kiszállási pontunkat.

Azonban a Richter erejét látva inkább megemeljük profit realizálási szintünket 7.550 forintra, ami egy hosszútávú technikai alakzatból számított technikai jelelgű célár.

Ezzel párhuzamosan a kockázatkezelés érdekében stop megbításunkat is jelentősen megemeljük 6.470 forintra. Azonban még ez sem számít aggresszív stratégiának. Az ismételten megemelt stop megbízás az áprilisi mélypont alatt és egyben a 6.500 pontos lélektani támasz alatt helyezkedik el.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

A Richter emelkedésében jelentős szerepet játszott a rubel erősödése a forinttal szemben, ami az emelkedő olajárak következménye. A három pénzügyi instrumentum együttmozgását a következő ábrán szemléltettük.

Számításaink szerint 10 fillérnyi elmozdulás a RUBHUF árfolyamban mintegy 2 milliárd forinttal növeli az adózás előtti eredményt. Ami a 9%-os társasági adókulcs miatt az adózott eredményben is nagymértékben megjelenik.

A pozitív hatás abból adódik, hogy a Richter évi 19-20 milliárd rubel értékben ad el gyógyszereket Oroszországban és tipikusan 9 havi kintlévősége van. Devizakockázatát nem fedezi és kintlévőségei negyedévente átértékelésre kerülnek az aktuális árfolyamnak megfelelően, amiből nem realizált pénzügyi eredménye keletkezik. Az elmúlt hónapok mozgása alapján az első negyedéves eredményben, melyet a május 8-án kezdődő héten publikál a Richter, tetemes pénzügyi nyereségről számolhat majd be a társaság.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás