Közel 10 éves mélyponton az amerikai munkanélküliség

2017.05.05. 15:22 • Erste Uzsonna

Kisebb emelkedést mutatnak az amerikai határidők piacnyitás előtt. Az S&P500 és a Nasdaq 0,2%-kal emelkedik, míg a Dow stagnál.

A várt 190 ezernél nagyobb mértékben, összesen 211 ezer fővel bővült a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a tengerentúlon április hónapban, az előző havi csalódást keltő 98 ezres értéket viszont 77 ezerre lefele korrigálták. A munkanélküliségi ráta 2007 májusa óta nem látott mélypontra, 4,4%-ra esett vissza a várt 4,6%-kal szemben. Miközben a Fed becslése szerint az egyensúlyi munkanélküliségi ráta 4,8% körül van. Pozitív jel, hogy emellett az alulfoglalkoztatottsági ráta, ami a nem önszántukból részmunkaidőben dolgozókat is figyelembe veszi az előző havi 8,9%-ról tovább csökkent 8,6%-ra, így szintén közel 10 éves mélypontot elérve. Az átlagos órabérek 2,5%-os éves alapú növekedést mutattak a várt 2,7%-kal szemben, így több mint egy éve a 2,5 és 3% közötti tartományban mozog a mutató. Összességében az áprilisi adatok arra engednek következtetni, hogy a Fed-nek igaza lehetett a szerdai kamatdöntő ülést követő közleményében, amikor az első negyedéves gyenge GDP adatot nagy valószínűséggel átmenetinek minősítette.

Warren Buffett azt nyilatkozta a CNBC-nek a tegnapi nap folyamán, hogy befektetési cége, a Berkshire Hathaway túladott IBM részvényeinek 1/3-án az eddigi év során. A hírekre az IBM közel 4%-os mínuszt mutat piacnyitás előtt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás