Stabilizálódhat az olajpiac

2017.05.12. 11:09 • Erste Ötletgyár Maxi

Technikai kép

Az előző hét folyamán egy nagy eső gyertya képében letörte az árfolyam a 47 dolláros támaszt és egészen a 44 dollárig esett ezt követően. Ez a szint megfogta az esést és egy nagy napon belüli fordulat következett be, amit trendfordulós jelzésként azonosíthatunk. Pár nappal később egy nagy emelkedő gyertya formájában megérkezett a megerősítés és ismét a 47 dolláros szint felett tudott zárni az árfolyam. Innen egészen a kereskedési sáv tetejéig, az 54 dollár környéki ellenállásig tarthat az emelkedés, ám közben még a 49 és 50 dollár közötti zóna a rövid és hosszú távú mozgóátlagok, valamint az emelkedő trendvonal képében ellenállást jelenthet. Stop megbízásunkat 45,5 dollár alá érdemes helyezni, ezzel valamivel jobb 2-es hozam/kockázat arányt kapunk. A vételi pozíció felvételét az MACD indikátor is támogatja, ugyanis relatíve alacsony szinten tartózkodik, ráadásul hamarosan vételi jelzést is adhat.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

 

Extrém pozícionáltság az olajpiacon

Nagy hullámvasutat tapasztalhattunk az olaj világpiaci árának mozgásában, mióta 2016 novemberének végén a világ nagy olajexportőreit tömörítő szervezet, az OPEC, valamint egyes nem-OPEC tagok is az olajkitermelésük csökkentésében állapodtak meg. Annak ellenére, hogy az egyes országok jórészt teljesítik a rájuk eső kvótát, nemrégiben három hét leforgása alatt közel 15%-ot esett az árfolyam. Ez annak volt köszönhető, hogy sok hedge fund a megállapodást követően long pozíciókat épített ki, így rekord magasságokba ugrott ezen pozíciók száma. A piac gyakorlatilag egy irányba állt be, ami által nagyon instabillá vált. Amikor sokan egyszerre akartak kimenni az ajtón, amit ráadásul új short pozíciók nyitása is tetőzött, hirtelen nagyot zuhant az árfolyam. Ez a folyamat kellett ahhoz, hogy a piac ismét kitisztuljon és ismét az olajpiac felől érkező fundamentumok (készletadatok) határozzák meg az árfolyam mozgását.

Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy május 2-ával bezárólag a nettó long pozícionáltság visszaesett korábbi csúcsához képest, ráadásul a long pozíciók tömeges zárása az olaj árfolyam-alakulása alapján csak ezután következhetett.

Nem kereskedelmi célú nettó pozícionáltság a New York-i Árupiacon (NYMEX) a kőolaj piacán

 

Forrás: Bloomberg, Erste

 

Helyreállhat az olajpiaci egyensúly

Az adatok egyelőre azt mutatják, hogy sikerül az OPEC-nek 2017 második félévére elérni azt, hogy túlkereslet jellemezze a piacot, ami által a világ olajkészletei a február végi 3,055 milliárd hordós szintről ismét elérnék az öt éves átlagot, ami 2,725 milliárd hordó körül van. Ehhez persze az is szükséges, hogy az OPEC meghosszabbítsa július 1-én lejáró megállapodását, amiről az elmúlt héten pozitív információk láttak napvilágot. A szaúdi olajminiszter szerint az OPEC 2017 végéig meg fogja hosszabbítani az egyezményt, de azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy 2018 első negyedévében is fenntartsák a megállapodást. Ennek az lenne az oka, hogy minden év első negyedében a kereslet a nyersanyag iránt szezonálisan gyenge, így a kínálat hirtelen megugrása ebben a periódusban ismét felboríthatná az olajpiaci egyensúlyt. OPEC-hez közeli források azt is megerősítették, hogy nem-OPEC tagok is csatlakoznának az elképzeléshez.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 2017 második negyedévének végére már napi 1 millió hordóval fogja meghaladni a globális kereslet a kínálatot, amivel nagyjából egy év alatt épülne le az a 330 millió hordós készletállomány, amennyivel a jelenlegi készletek az 5 éves átlag feletti szinteken vannak.

Globális kereslet és kínálat alakulása az olajpiacon

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Optimistább előrejelzések szerint a globális kereslet akár 2 millió hordó/nappal is meghaladhatja a kínálatot az év második felében, amivel gyakorlatilag fél év is elég lenne ahhoz, hogy újra egyensúlyba kerüljön az olajpiac. Ez természetesen az amerikai palaolaj-kitermelés felfutásának gyorsaságától is függ, ami rendre a vártnál nagyobb növekedési ütemet tudott felmutatni az utóbbi időben. Emellett Líbia olajkitermelését is érdemes szemmel tartani, ugyanis ők fel vannak mentve az OPEC egyezmény alól. Míg 2011-ben még napi 1,6 millió hordó volt az ország kitermelése, addig ez a különféle háborús konfliktusok és az olajár esése miatt 200 ezer hordó/napra csökkent. Jelenleg már 800 ezer hordónál jár az ország kitermelése és további felfutás várható.

Amerikai olajkészletek

A WTI típusú kőolaj szempontjából kiemelten figyelt adat az amerikai olajkészletek alakulása, amik a világ teljes olajkészletének körülbelül 1/6-át teszik ki. A legutóbbi adatok arról tanúskodtak, hogy immáron ötödik hete, ezúttal 5,2 millió hordóval csökkentek a készletek a tengerentúlon, ami a legnagyobb visszaesést jelentette eddig az idei évben. Ezzel még mindig az utóbbi évek sávjánál (szürke felület) magasabban van a készletállomány (kék vonal), azonban március vége óta csökkenő tendenciát mutat, ami szokatlan az év ezen periódusában és pozitív jelnek számít.

Amerikai olajkészletek alakulása 2017-ben (millió hordó)

Forrás: Energy Information Administration (EIA) 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás