Ma kiderül hogyan gazdálkodna Trump

2017.05.23. 15:15 • Erste Uzsonna

Tovább emelkedhetnek az amerikai piacok a mai nap folyamán a határidők jelenlegi állása szerint, ugyanis a vezető részvényindexek egységesen 0,2% körüli pluszt mutatnak.

A mai napon teszik közzé Donald Trump 2018-as költségvetési tervezetét az Egyesült Államokban, ami az adminisztráció hosszabb távú keretszámait is tartalmazza. A kiszivárgott információk szerint a tervezet 10 év alatt 3.600 milliárd dollárral csökkentené a kiadásokat, amit főként a rászorulóknak nyújtott egészségügyi szolgáltatások (Medicaid), illetve egyéb kedvezmények megnyirbálásával érne el. A tervezet szerint az adócsökkentések miatt kieső bevételt a gazdasági növekedésből fakadó többletbevétel teljes egészében kompenzálná, ezzel 2027-re egyensúlyba kerülne a költségvetés bevételi és kiadási oldala. Ehhez a tervek szerint egy éves átlagos 3%-os GDP-növekedés lenne szükséges, amit jelenleg sokan megkérdőjeleznek. Nagy valószínűséggel a ma napvilágot látó tervezet annyiban hasonlítani fog a korábbi egy oldalas adóreformhoz, hogy sok kérdés megválaszolatlan marad és inkább egyfajta alapot ad a végleges költségvetési tervezetről szóló vitához.

A mai napon több fontos makroadat is érkezik a tengerentúlról piacnyitást követően. Egyrészt a Markit publikálja előzetes feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexeit május hónapra, majd ezt követően újlakás értékesítési adatok jönnek, amivel párhuzamosan a richmondi Fed feldolgozóipari indexe is napvilágot lát.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás