Mit akar elérni az OPEC holnap Bécsben?

2017.05.24. 09:54 • Erste Research Blog

Az OPEC számára tulajdonképpen a legjobb az lenne, ha a közeli határidős árak 50 dollár felett legyenek, akár 60 dollár is lehet ez az ár, míg a távoli, 9-12 hónapnál hosszabb határidők viszont 50 dollár alá kerüljenek. Ez ugyanis visszavetné a nem-konvencionális termelőket a beruházások fokozásától. Érdekesség, hogy ezen termelők önköltsége 40-50 dollár közé esett (sőt a Permian mezőn 30 dolláros önköltségekről is vannak hírek). Viszont a költségcsökkentés jelentős része, egyes becslések szerint 90%-a a szolgáltatások drasztikus árzuhanásából származik. Ezért véleményem szerint ez a 40-50 dolláros szint nem tartható, mivel a szolgáltató cégek sokszor már fedezeti pont körül kínálnak szolgáltatást. 50 dollár feletti olajár esetén azonban tartósan növekedhetnek a beruházások, mivel a szolgáltató cégek is egyre nagyobb falathoz jutnak a tortából.

A WTI kőolaj határidős görbéje
Forrás: Bloomberg

A Goldman Sachs elemzése szerint egyébként ezért az OPEC-nek nem elsősorban arra kéne törekednie, hogy csökkentse a termelést és hiányt alakítson ki. Ez ugyanis rövidtávon valóban backwardation-t eredményez, viszont megemeli az egész hozamgörbét, ami megint csak ahhoz vezet, hogy a távoli határidős árak emelkednek. Ez elegendő az amerikai termelőknek, hogy ismét fedezzék termelésüket és beruházzanak. A cél inkább az lehet, hogy a rövid határidős árak legyenek magasak az azonnali kínálatot meghaladó kereslet miatt, a távoli határidők esetében a piac viszont higgyen abban, hogy az OPEC minden jövőbeli keresletet kielégít.

Az olaj árfolyammozgására egyszerűen, forint alapon is spekulálhat a BÉT-en az Erste WTI Oil Turbo Warrantokkal és Certifikátokkal!

Az OPEC-nek inkább ügyesnek és fürgének kéne lenni, hogy a backwardation kialakulása után lassan és fokozatosan emeljék termelésüket a kereslet emelkedésével, mivel így a jövőbeli árak ne szálljanak el. Kérdés, hogy a kartell képes-e fokozatos és ilyen finomhangolásra. Ha túl sikeres lesz a 9 havi befagyasztás, akkor ismét saját sikerük áldozatai lehetnek: az EIA becslése szerint 2017-re átlagban 9,3 millió hordó/nap lehet az USA olajtermelése, ami 2018-ra 10 millió hordóra nőhet. Ez egy elkapkodott OPEC döntés esetén jóval magasabb is lehet, ami ismét túlkínálathoz, a készletek növekedéséhez és végezetül az árak tartós eséséhez vezethetnek. Az OPEC egyébként próbálkozik az USA termelőivel való megegyezéssel is, de ennek az esélye minimális, így marad az együttélés és a verseny.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás