Döntött az OPEC, mostantól a készletadatokon a világ szeme

2017.05.25. 16:13 • Erste Ötletgyár Maxi

Technikai kép

Az április végi-május eleji nagyobb esést követően szép fordulós alakzat bontakozott ki az olaj grafikonján, hiszen a május 5-ei napon belüli nagy fordulatot pár nappal később egy nagy emelkedő gyertya is követte. Ezzel a lendülettel sikerült az árfolyamnak a hosszabb távú emelkedő trendvonalat, valamint a 200 napos mozgóátlagot is áttörnie, ami további emelkedést vetít előre. Ezt megerősíti az MACD indikátor is, ami azt mutatja, hogy van még tere a további emelkedésnek. Ezen okoknál fogva profitcélunkat a jelenlegi 53,7 dolláros szintről 60 dollár környékére emeljük. Az első komolyabb ellenállás 53,5 dollárnál, majd a következő 55 dollárnál húzódik, amiket ha sikerül áttörnie az árfolyamnak 61,5 dollár környékéig emelkedhet a kurzus. Stop megbízásunkat is módosítjuk ezen a ponton és jelenlegi 45,2 dolláros stop megbízásunkat 47,9 dollárra húzzuk fel, amivel gyakorlatilag bebiztosítjuk azt, hogy ne keletkezzen veszteség a pozíción. Ezzel a lélektanilag fontos 50 dolláros szint, a 200 napos mozgóátlag, valamint az emelkedő trendvonal is védi a pozíciónkat.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Olajkészletek

Az OPEC ülését követően egyértelműen a készletadatok alakulása lesz az, ami meghatározza az olaj árfolyamának mozgását az elkövetkező időkben. A legkorszerűbb adatszolgáltatást ebben az esetben a fejlett gazdaságok olajkészletének 1/6-át adó Egyesült Államok biztosítja, ahol hetente kerülnek publikálásra az aktuális készletadatok. Szezonális hatások miatt januárban szokott lenni az olaj iránti kereslet mélypontja, ám ezt követően meredek emelkedés kezdődik, ami egész július-augusztus magasságáig kitart. Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy az OPEC január elején életbe lépő kitermelés korlátozása valóban hatással van a készletekre, ugyanis február és március során egyre kisebb mértékben növekedtek az olajkészletek a tengerentúlon, míg áprilisra ez már csökkenésbe fordult át.

Amerikai olajkészletek változása (ezer hordó/hét)

Forrás: Bloomberg, Erste

Az utóbbi évek tendenciáit tekintve az amerikai olajkészletek április elején kezdődő csökkenése szokatlannak mondható, ugyanis ez tipikusan április végén szokott bekövetkezni. Ez az eset jól példázza azt, hogy az OPEC kitermelés korlátozása valóban képes hatást gyakorolni a piacra.

Amerikai olajkészletek alakulása (ezer hordó)

Forrás: Bloomberg, Erste

Az OPEC által kiemelten figyelt OECD készletadatok, amik a fejlett gazdaságokban fellelhető olajkészleteket tartalmazzák, az első negyedév során egyelőre növekedést mutattak. Ennek az lehet az oka, hogy ezek a gazdaságok jellemzően nettó olajimportőrök, így az ellátási lánc végén helyezkednek el, ami miatt a változások náluk éreztetik legkésőbb a hatásukat. Elemzők szerint az OECD készletek eleinte csak lassan fognak majd csökkeni, azonban ezt követően ennek hirtelen begyorsulása várható. Az olaj iránti kereslet szezonális felfutásával ez lassan bekövetkezhet, és ha valóban begyorsul a készletek csökkenése, az tovább hajthatja felfele az olajárat.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás