Vihar előtti csend a tengerentúlon

2017.05.29. 15:34 • Erste Uzsonna

Minden május utolsó hétfőjén a katonai szolgálat során elhunytakra emlékeznek a tengerentúlon, így a tőzsdék is zárva tartanak a mai napon. Ez a megemlékezés az amerikaiaknál egyben a nyári szezon nem-hivatalos kezdete is, ami majd szeptember első hétfőjén a munka ünnepével ér véget.

Keddtől kezdődően felpörögnek a piaci az események, azt követően, hogy a személyi jövedelmek és személyi kiadások áprilisi alakulásáról kaphatunk pontosabb képet. Emellett a Conference Board fogyasztói bizalomindexe is napvilágot lát, ami a Michigan Egyetem múlt héten publikált indexe alapján további optimizmust vetíthet előre.

Szerdán a Fed Bézs könyvét lesz érdemes figyelni, ami az utóbbi hónapokban, több szektorban is már a munkaerő hiányáról számolt be.

Csütörtökön ADP foglalkoztatottsági adatok jönnek, amik általában jó támpontot adnak a pénteki munkaerőpiaci adatok előtt. Ezt követően az ISM feldolgozóipari indexe lát napvilágot május hónapra, ahol hat egymást követő emelkedést követően az utóbbi két hónapban visszaesést mutatott az index. A mutató továbbra is a bővülést jelentő 50-es érték felett tartózkodik, az elemzők 54,8 pontos értéket várnak az előző havi 54,6 pontot követően.

Végül, pénteken munkaerőpiaci adatok jönnek, ahol azt lesz érdemes figyelni, hogy továbbra is a Fed egyensúlyi munkanélküliségi rátája alatti (4,7-4,8%) értéket láthatunk-e. Amennyiben igen, annak elviekben inflációs nyomást kéne generálnia, ami azonban az utóbbi hónapok adatai alapján egyelőre várat magára. Ebből a szempontból az átlagos órabérek alakulását lesz érdemes figyelni a jelentésben, ahol az inflációs nyomás első jelei már felbukkanhatnak. Az elemzők 2,7%-os év/év alapú növekedést várnak, ami javulás lenne az utóbbi hónaphoz képest, de még mindig elmaradna a válság előtt megszokott 3-3,5%-os növekedési ütemtől.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás