Távolodik inflációs céljától a Fed

2017.05.30. 15:09 • Erste Uzsonna

Álmosan térhetnek vissza a vezető amerikai részvényindexek a hosszúhétvégéről. Piacnyitás előtt egységesen 0,1% körüli mínuszt mutatnak az indexek.

Rendkívül jól sikerült megbecsülnie az elemzőknek a piacnyitás előtt érkező amerikai makroadatokat, ugyanis mindhárom fontos mutató hajszálpontosan megegyezett a konszenzussal. Mind a személyi jövedelmek, mind a személy kiadások 0,4%-kal növekedtek az előző hónaphoz képest áprilisban, ráadásul utóbbi esetében az előző havi adatot stagnálásról 0,3%-os növekedésre módosították. Ezzel úgy tűnik, hogy a gyengébb első negyedév után ismét visszatért a fogyasztási kedv az USA-ban.

A Fed által preferált inflációs mutató (PCE) is a vártnak megfelelő 1,7%-os év/év alapú növekedést mutatott áprilisban. Ezzel a mutató az utóbbi két hónapban egyre távolabb került a Fed 2%-os inflációs céljától, amit pedig februárban már egyszer sikerült elérnie. A maginflációs mutató 1,5%-os áremelkedést mutatott az előző havi 1,6%-kal szemben.

Robert Kaplan, a dallasi fed elnöke további két kamatemelést tart valószínűnek idén, valamint, hogy a mérlegfőösszeg leépítését még az idei évben elkezdi a Fed. Az utóbbi időkben napvilágot látott nyilatkozatok alapján a Fed kormányzók túlnyomó többsége ezt a nézetet képviseli. Kaplan szerint a 3%-os amerikai GDP növekedés eléréshez a termelékenység növekedése elengedhetetlen, azonban már a 2% is elég ahhoz, hogy közelebb kerüljön a gazdaság a teljes foglalkoztatottsághoz.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás