Derült égből villámcsapás az amerikai munkaerőpiacon

2017.06.02. 15:34 • Erste Uzsonna

Emelkedéssel kezdhetik az amerikai részvénypiacok a kereskedést, a gyenge munkaerőpiaci adatok ellenére is. Az S&P500 0,1%-kal, a Dow 0,2%-kal, a Nasdaq 0,3%-kal emelkedik.

A tegnapi jó ADP adatot követően felfokozott várakozások alakultak ki a mai amerikai munkaerőpiaci adat előtt. Ezek után igen nagy csalódást keltett a ma fél 3-kor megjelent adat, miszerint a várt 182 ezerrel szemben csupán 138 ezerrel nőtt a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma májusban. Ráadásul a márciusi és áprilisi adatokat összességében 66 ezerrel lefele korrigálták. A bérek év/év alapon 2,5%-kal növekedtek a várt 2,6%-kal szemben. A dollár rövid idő leforgása alatt 0,5%-ot gyengült az euróval szemben, ugyanis a befektetők rögtön egy kevésbé agresszív kamatemelési pályát kezdtek el árazni. A gyenge adatnak kissé ellentmondóan a munkanélküliségi ráta 16 éves mélypontjára, 4,3%-ra csökkent, ráadásul az aktivitási ráta eközben 62,9%-ról 62,7%-ra csökkent. Az alul-foglalkoztatottsági ráta is tovább csökkent 8,6%-ról 8,4%-ra.

Január óta legnagyobb külkereskedelmi hiányát mutatta az USA áprilisban, így folytatódik a 2016 óta tartó csökkenő trend. Az elemzők 46,1 milliárd dolláros hiányt vártak, míg a tényleges adat 47,6 milliárd dollárt mutatott. Ez az érték 5,2%-kal nagyobb hiányt jelent, mint ami volt március hónapban.

Érdekes újítással próbálkozik a Walmart, annak érdekében, hogy felvegye a versenyt az Amazonnal az online kereskedelemben. A vállalat extra fizetségért cserébe, arra kéri dolgozóit, hogy hazafele menet szállítsák ki azokat az online megrendeléseket, amelyek útba esnek számukra. Ezzel elég lenne csupán a nagyobb Walmart áruházakba szállítani az online rendeléseket, ami viszonylag olcsó a méretgazdaságosság miatt, majd az utolsó pár kilométert, ami egyébként sokszor a legköltségesebb a dolgozóik segítségével oldaná meg a cég. A tesztüzem már folyik, a dolgozók önkéntesen jelentkezhetnek a programra.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás